„Jelentős hatást keltett Volodimir Zelenszkij ukrán államfő újévi beszéde”

„Jelentős hatást keltett Volodimir Zelenszkij ukrán államfő újévi beszéde”

Volodimir Zelenszkij ukrán államfő a szabadon engedett ukrán foglyok érkezésére vár a kijevi Boriszpil repülőtéren az Ukrajna és a Donyec-medencei szakadár területek közötti újabb fogolycsere napján, 2019. december 29-én (Fotó: MTI/EPA/Szerhij Dolzsenko)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Jelentős hatást keltett Volodimir Zelenszkij ukrán államfő első újévi beszéde, amelybe magyar és orosz szavakat is beleszőtt, és a nép egységéről beszélt – mondta Fedinec Csilla, Ukrajna-szakértő szombaton a közszolgálati M1 csatornán.

Volodimir Zelenszkij arra emlékeztetett, elődei újévi beszédeikben a GDP növekedését hangsúlyozták, ezzel szemben ő arról akar beszélni, hogy az országban élő összes polgár tagja Ukrajnának, a népnek, amely Ukrajnát alkotja. „Nem csak az elnök beszéde, hanem öltözete is újító volt, mivel a hagyományokkal szakítva szürke garbót viselt zakójához” - jegyezte meg.

Az immár Eötvös Loránd Kutatási Hálózat Társadalomtudományi Kutatóközpontjának főmunkatársa elmondta: a Zelenszkijt megelőző időszakban a kormány álláspontja az volt, hogy ki kell emelni a megkülönböztető jegyeket, harcolni kell, nemcsak a fronton, hanem a hétköznapokban is. Ezzel szemben az új elnök egy olyan egységről beszélt, amelyben az embereknek nem kell egyformáknak lenniük, és nem kell, hogy egyformán gondolkodjanak. Ennek kapcsán beleszőtte beszédébe egy beregszászi, anyanyelvét védő ember példáját is.

Magyarul is megszólalt újévi köszöntőjében az ukrán államfő | Magyar Hang

Volodimir Zelenszkij szerint „nincs olyan a mi útlevelünkbe írva, hogy rendes vagy rendetlen ukrán”. A magyar kormány is reagált az ukrán elnök szavaira.

Fedinec Csilla szerint az elmúlt harminc év legsikertelenebb ukrán kezdeményezése egy egységes nemzeti öntudat kovácsolására irányult, amit most először nem az ellentétek mentén, hanem a különbözőségekben megnyilvánuló egységből terveznek kialakítani.