Jóval drágább lesz a bevásárlás az idei karácsonyi menühöz

Jóval drágább lesz a bevásárlás az idei karácsonyi menühöz

A város karácsonyfája Nyíregyházán, a Kossuth téren advent negyedik vasárnapján, 2020. december 20-án (Fotó: MTI/Balázs Attila)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az idén 5-8 százalékkal is többet kell fizetni a karácsonyi ünnepi asztalra kerülő ételek hozzávalóiért – derül ki a Népszava összesítéséből. Mint írják, a legnépszerűbb karácsonyi halétel továbbra is halászlé, amelynek hozzávalói a KSH adatai szerint átlagosan 4,5 százalékkal drágultak január óta. Például a pontyszelet kilója 2 ezer, a harcsaszelet 5 ezer forintnál kezdődik, a fogas és a süllő is hasonló árkategóriába tartozik, míg az afrikai harcsa 3000-3500, a busa pedig már 900 forintért is kapható.

Ami a töltött káposztába való sertéshúst illeti, a tavalyinál 3,5, a rizs 6,5 százalékkal lett drágább, ugyanakkor a karácsonykor is egyre népszerűbb pulykamell- és felsőcombfilé ára csökkent. Utóbbi azt jelenti: a kiskereskedelemben a pulykamellfilé kilója így jelenleg 1300-1500, míg a felsőcombfilé 1100-1300 forintba kerül.

Bejglit a magyarok 80 százaléka fogyaszt karácsonykor, aminek az egyik legfőbb hozzávalója, a dió is drágult. Ezért a lap szerint a gyenge termés miatt a dió kilóját az idén 4500 forintos átlagáron kínálják, de az egyre többször töltelékként használt gesztenyét is 2000 forintnál magasabb áron adják.