Jövő csütörtökön kezdik a háziorvosok az oltások beadását

Jövő csütörtökön kezdik a háziorvosok az oltások beadását

Beadják a Pfizer-BioNTech vakcinát egy egészségügyi dolgozónak a Magyar Honvédség Egészségügyi Központban (Honvédkórház) a fõváros XIII. kerületében 2020. december 30-án (Fotó: MTI/Mohai Balázs)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Február 4-e és 7-e között adják be a legidősebbeknek a védőoltást – írja a Népszava a birtokukba került levél alapján, amelyet a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) küldött a háziorvosoknak. Az értesítéssel együtt megkapták azoknak a listáját is, akik a praxisukba tartoznak és már regisztráltak levélben vagy az interneten.

– A csatolt lista egyben prioritási sorrend is, melyet köteles követni az érintettek értesítési és oltási sorrendjében is. A lista első körben a regisztrált legidősebb Ön által gondozott személyeket tartalmazza – írja Kiss Zsolt főigazgató. Vannak olyanok is egyébként, akik nem az adott orvos praxisába tartoznak, azonban semmilyen más praxishoz sem, de ők nincsenek sokan.

A szükséges eszközöket, így a fecskendőket és az oltóanyagot a megyei kormányhivatalok járási hivatalainál lehet átvenni.

A 24.hu közben azt is megírta, hogy papíron 1800 háziorvosnak 18 ezer időst kell beoltania, ötezer háziorvosnak pedig meg kell szerveznie további 30 ezer ember beszállítását a megyei oltópontokra. Kiderült az is, hogy az oltás beadását alapvetően a rendelőkben kell megoldani, de sor kerülhet rá a beteg otthonában, illetve szükség esetén a betegszállító szolgáltatók segítsége is kérhető a megyei oltópontokra szállítás érdekében. A cikkben úgy fogalmaztak, hogy a vakcináció megszervezése is a háziorvosokra marad: a korcsoporton belül az idősebbek prioritását szükséges biztosítani, a végleges oltási sorrend felállításánál pedig szükséges a háziorvos „személyes ismerete a praxisához tartozó személy jelenlegi egészségi és olthatósági állapotáról”. Vagyis háziorvos hatásköre határozni a regisztrált idős személyek olthatóságáról.

Orbán Viktor miniszterelnök szokásos péntek reggeli rádióinterjújában jelentette be, hogy jövő hét elejétől megkezdődik a regisztrációalapú oltás, de ott is van egy sorrend: a legidősebbekkel kezdenek, őket követik a krónikus betegek. A kormányfő azt mondta, hogy amint sorra kerül, ő maga is be fogja magának adatni az oltóanyagot, mégpedig a kínai vakcinát. A választását azzal indokolta, hogy a kínaik ismerik legrégebb óta ezt a vírust.