Júliusban érthetetlenül keveset költött munkanélküliekre az Orbán-kormány

Júliusban érthetetlenül keveset költött munkanélküliekre az Orbán-kormány

Munkanélküliség (Forrás Pixabay.com)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az elmúlt hónapban úgy költött filléreket a kormány munkanélküli ellátásokra, hogy az érintettek számában egyáltalán nem volt olyan mértékű drasztikus csökkenés, ami magyarázná a rekordalacsony államháztartási ráfordítást – állapítja meg az mfor.hu az államháztartás adatai alapján. A júliusban erre elköltött 781 milló forint ugyanis töredéke még annak a költségvetési forrásnak is, amit békeidőben, kevés munkanélküli és nyilvántartott álláskereső mellett erre a célra szoktak fordítani.

Mint a portál írja, az államháztartás június végi mérlege alapján is látszott már, hogy vészesen fogy az az összeg, amit az idei büdzsé készítésekor ilyen jellegű, passzív kiadásra irányzott elő a kormány. Az első félévben ugyanis a 83 milliárd forintos előirányzat 83,2 százalékát költötte már el a kormány – ami a járvány okozta gazdasági és munkaerőpiaci folyamatok ismeretében nem teljesen váratlan.

Vagyis csupán 14 milliárd forint szabadon elkölthető pénzzel fordult rá az előirányzat a hetedik hónapra, ami legfeljebb egy havi kiadás fedezésére volt elegendő. És miközben jellemzően 5-11 milliárd forint közötti kiadást jelentenek havi szinten a passzív ellátások, júniusban hirtelen 29,4 milliárd forintot költött el a kormány ilyen célra. Ez annyira kiugró tétel volt, hogy 2006-ig visszamenőleg egyetlen hónapban sem volt még csak hasonló nagyságú kiadás sem ezen a soron. Pedig már csak 13 ezerrel emelkedett a hatodik hónapban az álláskeresők száma a májusi 33 ezer után.

Az államháztartás központi alrendszerének július végi mérlege szerint viszont már csupán 781 millió forintnyi kiadás keletkezett az előirányzaton. Ez a júniusi csúcsköltéssel ellentétben eddig még nem látott rekordalacsony szint.

Mivel látszólag semmilyen kézenfekvő magyarázat nincs ezekre a folyamatokra, az mfor.hu a múlt szerdai Kormányinfón Gulyás Gergely, Miniszterelnökséget vezető miniszternél érdeklődött az alacsony összegű kiadás háttéréről, de a miniszter válasza alapján arra lehet következtetni, hogy egészen pontosan a kormány sem tudja konkrétan beazonosítani az alacsony kiadás okát.