Június közepére várható az enyhítés az osztrák határon

Június közepére várható az enyhítés az osztrák határon

Szijjártó Péter (Fotó: a miniszter Facebook oldala)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Június 15-étől várható, hogy a mostaninál szabadabban utazhassunk Ausztriába, Szlovákiába és Csehországba – mondta Szijjártó Pétert egy élő bejelentkezés során hétfőn a Facebook-oldalán. A külügyminiszter előtte vett részt egy videókonferencián az osztrák, cseh, illetve szlovák kollégájával. Elvi céldátumként jelölték ki a június közepi időpontot, amit attól tesznek függővé, hogy a jó járványügyi adatok fennmaradnak-e.

Szijjártó kifejtette azt is, nem jártak eddig rossz tapasztalatokkal a határokon hozott könnyítések. Sem akkor, amikor megteremtették a munkába ingázás lehetőségét, sem amikor Ausztria és Magyarország közt lehetővé tették a kétoldalú személyforgalmat negatív koronavírus-teszt esetén. Engedélyezték továbbá, hogy szlovák állampolgárok huszonnégy órát Magyarországon töltsenek.

A külügyminiszter fontos szempontnak tartja, hogy kölcsönös döntések szülessenek. Szerdán egyeztet Budapesten a lengyel külügyminiszterrel, és szóba kerülhet majd a két ország közti közlekedés megkönnyítése. Csütörtökön pedig a szlovén külügyminiszterrel tárgyal ugyanerről.

Szijjártó elmondta azt is, a csehek, szlovákok és osztrákok esetében olyanokról van szó, akikkel rendkívül aktívak a gazdasági kapcsolataink, valamint a határmenti közösségek kapcsolati hálója is sűrű. Magyarország számára az osztrákok a második, a szlovákok pedig a harmadik legfontosabb kereskedelmi partnerek, mindkettővel közel tízmilliárd eurós kereskedelmi forgalmat bonyolítottunk tavaly.