Kaleta-ügy: Soron kívüli nemzetbiztonsági átvilágítást sürgetnek a külszolgálatosoknak

Kaleta-ügy: Soron kívüli nemzetbiztonsági átvilágítást sürgetnek a külszolgálatosoknak

Kaleta Gábor, a Külügyminisztérium sajtófőosztályának vezetőjeként sajtótájékoztatót tart az Ukrajnában kialakult helyzetről, a minisztériumban 2014. február 19-én (Fotó: MTI Fotó: Koszticsák Szilárd)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A teljes diplomáciai állomány soron kívüli nemzetbiztonsági átvilágítását kezdeményezte az Országgyűlés Nemzetbiztonsági bizottságának jobbikos elnöke a Kaleta-ügy miatt. A testület korábbi MSZP-s vezetője is hosszan sorolta, milyen kérdéseket vet fel az egykori diplomata esete.

Kaleta Gábor volt perui nagykövet büntetőügyének több tanulsága van. Rávilágított többek között arra is, hogy a kormány megbízásából diplomáciai kiküldetésben dolgozó munkatársak biztonsági átvilágítása jelenleg nem kielégítő – közölte az Országgyűlés Nemzetbiztonsági bizottságának jobbikos elnöke. Stummer János szerint ugyanis, ha megfelelő lenne, nem fordulhatott volna elő, hogy amíg egy nagykövet a magyar adófizetők pénzén képviseli Magyarországot Dél-Amerika egyik fontos államában, addig 19 ezer, gyermekekről készült pedofil képet tárol adathordozóin.

Így tehát annak érdekében, hogy a jövőben ilyen ne történhessen meg, a teljes diplomáciai állomány soron kívüli nemzetbiztonsági átvilágítását kezdeményezte. Ezt már levélben jelezte is Pintér Sándor belügyminiszternek, akihez tartozik a nemzetbiztonsági átvilágításokat bonyolító Alkotmányvédelmi Hivatal.

A nemzetbiztonsági bizottságot korábban nyolc éven keresztül vezető MSZP-s Molnár Zsolt is több kérdést megfogalmazott az üggyel összefüggésben. – Mi lett volna, ha a nagykövetre terhelő információk nem egy szövetséges állam, hanem egy ellenérdekelt titkosszolgálat kezébe kerülnek? Volt-e tudomásuk a magyar nemzetbiztonsági szolgálatoknak arról, hogy a magyar nagykövet egy külföldi bűnüldöző szerv felderítő tevékenységének célpontjává vált? – sorolta kérdéseit.

A képviselő szerint a jövőre vonatkozóan ki kell dolgozni egy a külszolgálatot ellátó tisztségviselők nemzetbiztonsági ellenőrzésének hatékonyságát és a külképviseletek védelmét javító intézkedési tervet.

Lapunk is beszámolt róla, hogy Kaleta Gábort teljes titokban még tavaly hozták haza Peruból, miután egy nemzetközi gyermekpornográfia hálózat lefülelésekor kiderült, 19 ezer pedofil fotót tárolt szolgálati számítógépén. Az ügyre aztán idén februárban derült fény. Bűnösségét beismerte a Budai Kerületi Bíróságon zajlott perének szerdai előkészítő ülésén, így egy év felfüggesztett börtönbüntetésre ítélték és 540 ezer forintos pénzbírságot kapott. Az enyhének tartott ítélet miatt csütörtökön tüntetés volt a bíróság épülete előtt, a Fidesz pedig – még Orbán Viktor miniszterelnök is – jelezte, hogy szigorítani fognak a szabályokon.