Kánikulát hoz a nyár utolsó hétvégéje

Kánikulát hoz a nyár utolsó hétvégéje

Gyerekek fürödnek a Balatonban a balatonfenyvesi strandon az újranyitás napján, 2020. május 9-én. (Fotó: MTI/Varga György)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Sok napsütés várható fátyolfelhőkkel, de már gomolyfelhők is képződnek, amelyekből a déli óráktól főként a Dunántúli-középhegység, a főváros, illetve az Északi-középhegység térségében néhol zápor, zivatar kialakulhat – írja szombati előrejelzésében az Országos Meteorológiai Szolgálat. Késő délután, estefelé a nyugati határvidékre egy-egy hevesebb zivatar szintén besodródhat. A délnyugati szelet élénk, helyenként erős lökések kísérik, zivatar környékén viharos széllökés is lehet. A legmagasabb nappali hőmérséklet 30 és 36 fok között valószínű. Késő estére többnyire 19, 26 fok közé hűl le a levegő.

Ami az orvosmeteorológiát illeti, az Időkép előrejezése szerint fronthatás szombaton nem terheli szervezetünket, de a melegben egyre erősebb lehet a fejfájás és a migrén. Főleg a szívbetegeket és a vérnyomás-panaszokkal élőket viseli meg folyamatos meleg, ők egész nap kerüljék a megterhelő tevékenységeket. A napos időben 11 és 15 óra között sokfelé erős, helyenként nagyon erős lesz az UV-sugárzás.

A közlekedésmeteorológiáról szólva, szombaton délután egy-egy zápor, zivatar fordulhat elő a Dunántúlon és az északi megyékben, ezek környezetében átmenetileg vizesek, csúszósak lehetnek az utak. Alapvetően viszont meleg, napos idő várható, így elsősorban a napszemüvegekre lehet szükség vezetés közben. Élénk, északon helyenként erős széllökések csökkenthetik a menetstabilitást. A melegben tompábbak, figyelmetlenebbek lehetünk, vezessünk lassabban, tartsunk nagyobb követési távolságot, valamint iktassunk be rövid pihenőket. Gyermekeinket, házi kedvenceinket pedig ne hagyjuk a tűző napon álló, zárt járműben.

Címkék: időjárás