Karácsony Gergely: A hatályos kormányrendelet szerint a budapestiek is mehetnek a Balatonra

Karácsony Gergely: A hatályos kormányrendelet szerint a budapestiek is mehetnek a Balatonra

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter, Karácsony Gergely főpolgármester és Szita Károly a Megyei Jogú Városok szövetségének elnöke

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Karácsony Gergely budapesti főpolgármester levelet írt ma Orbán Viktor miniszterelnöknek felhívva a figyelmét a kormány egy hónapja a koronavírus-járvány ügyében ígért, de elmaradt egyeztetéseire. A levelet közösségi oldalán hozta nyilvánosságra Karácsony.

A főpolgármester írása szerint azért volna különös aktualitása az egyeztetéseknek, mert a kormányfő szerint lezárult a védekezés első szakasza, és a második szakaszba lépett az ország. Karácsony szerint az eddigieknél átláthatóbb, tervezhetőbb intézkedésekre van szükség, főként azért, mert a budapestiekre és a Pest megyében élőkre a kormány továbbra is fenntartja a szigorú korlátozó intézkedéseket. Arra hívta fel a miniszterelnök figyelmét, hogy a korlátozó intézkedések fenntartását egyetlen budapesti sem érezheti „büntetésnek”, másrészt pedig kiemelten fontos célnak kell lennie, hogy továbbra is számíthassanak a budapestiek fegyelmezettségére.

Objektív adatok bizonyítják, hogy a budapestiek példát mutattak együttműködésből. A fővárosban csökkent a legnagyobb mértékben a társadalmi kontaktusok száma. A BKK adatai szerint a tömegközlekedésben már az első héten 95 százalékos volt a maszk viselésére, az orr- és szájnyílás eltakarására vonatkozó fővárosi rendelet betartása. A kiskereskedelemben is azt mutatják a visszajelzések, hogy a nagy többség elfogadta az erre vonatkozó rendelkezéseket – írta a főpolgármester. Szerinte joggal várják el a fővárosban élők, hogy világosan elmondják nekik a döntéshozók, mikor, mire számíthatnak, és hogy az életüket befolyásoló döntések milyen információk alapján születnek.

https://www.facebook.com/karacsonygergely/posts/3219795461386611

A főpolgármester arra kérte a miniszterelnököt, hogy a budapestieket érintő szabályokat a kormány a fővárosi önkormányzatokkal egyeztetve alkossa meg, illetve azokat az operatív törzs világosan és egyértelműen kommunikálja, kerülve annak még a látszatát is, hogy a budapestieket valamiféle hátrányos megkülönböztetés, netán „büntetés” sújtja.

Karácsony Gergely emlékeztetett arra, hogy pont egy hónapja vett részt a kormányülésén, ahol azt az ígéretet kapta a Megyei Jogú Városok Szövetségének elnökével közösen, hogy a kormány egy hónapon belül egyeztetést folytat az önkormányzati szövetségekkel a járvány elleni védekezésről, a gazdasági-szociális válság közös kezeléséről. Az elmúlt egy hónapban viszont ez az egyeztetés nem valósult meg, de még az időpontot sem jelölték meg.

Karácsony szerint különösen fájó, hogy a budapestiekre vonatkozó lakhelyelhagyási, utazási tilalomra vonatkozó kormányzati bejelentések sok esetben nem állnak összhangban a hatályos veszélyhelyzeti kormányrendeleti szabályokkal. „Fontosnak tartom felhívni Miniszterelnök Úr figyelmét arra, hogy az operatív törzs téves tájékoztatást ad a lakosság számára, amikor arról beszél, hogy a központi régió lakosai nem utazhatnak például a Balatonhoz. Nem egy olyan visszajelzés érkezett hozzám, hogy jogtalannak látszó rendőri intézkedésekre is sor került. A kijárási korlátozásról szóló 71/2020. (III. 27.) Korm. rendelet immár szűkebb, a központi régióra korlátozódó területi hatállyal rendelkezik ugyan, de különös személyi hatálya nincsen. Azt pedig a kormányrendelet egyáltalán nem korlátozza, hogy a lakóhely alapos indoknak minősülő elhagyása az ország mely területére történhet. Ennek megfelelően a hatályos jogszabályi rendelkezések lehetővé teszik, hogy a budapestiek egyebek mellett egyéni szabadidős sporttevékenység céljából – akár Budapest területére, akár máshová – elhagyják a lakóhelyüket” – írta Karácsony.