Karácsony Gergely: a kormányzati M0-s hídfelújítás ügyében csak a sunnyogás megy

Karácsony Gergely: a kormányzati M0-s hídfelújítás ügyében csak a sunnyogás megy

Karácsony Gergely (Fotó: Halász Nóra / Magyar Hang)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Két héttel az iskolakezdés előtt levélben fordult a főpolgármester a kormányhoz az M0-s déli szakaszának felújítása, illetve a hárosi Duna-híd ismételt lezárása miatt. „Két éve húzódik már, úgy volt, hogy májusban átadják, majd a terhelési próbák után hirtelen megint le kellett zárni. Azóta se a városvezetés, se a közvélemény nem tudja, mi történt. A kormányzati emberek általában nagyon ékesszólóan osztogatják a tanácsaikat és a megjegyzéseiket a fővárosi városvezetésnek, hogyan kell hidat felújítani. Ám a kormányzati hídfelújítás ügyében csak a sunnyogás megy” – írta ki közösségi oldalára a főpolgármester.

Karácsony Gergely szerint az M0-s híd kulcsfontosságú a budapesti közlekedés szempontjából, márpedig „a híd májusi lezárása után megtöbbszöröződött az Erzsébet-híd forgalma, azt pedig minden budapesti tudja, hogy ha beáll az Erzsébet-híd, akkor dugó van a Rákóczi úttól egészen a Hegyalja útig. A kormányzati beruházás elhúzódása miatt napközben, most iskolaszünetben is, állandóak a közlekedési dugók a környéken. Az M0-s híd május végi lezárása Dél-Pest, Dél-Buda és a Csepel-sziget közlekedőire van a legnagyobb hatással. De a híd lezárása távolabbi települések, például a nyugati országrészből az M0-son a reptérre igyekvők bejutását is meghosszabbítja, akik szintén a fővároson keresztül keresnek most rövidebb utat.”

Különösen fontos is ez most, amikor a várható iskolakezdés miatt megnövekszik a forgalom a városban. Ez ügyben eredetileg augusztus közepére ígértek válaszokat a fővárosnak, a határidő elmúlt. A főpolgármester ezért kéri a kormány segítségét az ügy megoldásában. Mint hozzáteszi, „mi, Budapesten készülünk erre a helyzetre, de ehhez véget kellene vetni a kormányzati sunnyogásnak, pontosan tudnunk kellene, mikor lesz végre készen a híd, mi okozza az átadás elhúzódását. Nem várunk mást, csak a Lánchíd ügyében oly sokszor gyakorolt kormányzati magabiztosságot.”

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a szerdai Kormányinfón reagált Karácsony mondandójára, és a következőket mondta: augusztus 31-ig lesz eredménye az ügyben zajló vizsgálatnak, azt már tudni, hogy egy oda újonnan beépített saru tört el. A miniszter szerint fontosnak tartják a kivitelező felelősségét, és a Strabag által beépített eszköz tört el. Hozzátette, hogy szűkített sávokon, de három sávon haladhat majd a forgalom.