Karácsony Gergely: A közösség nem épülhet fennhéjázó uralkodásra

Karácsony Gergely: A közösség nem épülhet fennhéjázó uralkodásra

Karácsony Gergely (Fotó: Végh László/Magyar Hang)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Keserédes ez az idei születésnap, talán több is benne a keserű, mint az édes. Az ünneplés ma leginkább számvetés, a mögöttünk hagyott hónapok megannyi nehézségével, fájdalmával és a jövővel kapcsolatos szorongásokkal – erről írt augusztus 20-a alkalmából Karácsony Gergely. A főpolgármester – hasonlóan Áder János köztársasági elnökhöz – úgy vélekedett, „nem vagyunk még túl a nehezén, a járvány visszatérése miatt újabb erőfeszítéseket igényel szeretteink és közösségünk védelme”. Az államfővel szemben ő konkrétan ki is fejtette, hogy a pandémia nyomában érkező gazdasági válság mélyebb és hosszabb, mint gondoltuk.

Bejegyzése szerint nem pusztán lehetőség, de kényszer is a változás Magyarországon, „mielőtt tragikus leckékből tanuljuk meg, hogy a társadalmi szolidaritás és a szociális biztonság eddigi intézményei mára elégtelennek bizonyulnak”. Arra utalt, hogy a járvánnyal való küzdelem tapasztalatai egy irányba mutatnak: fenntarthatóbb és emberségesebb politikára, zöld és szociális fordulatra van szükség. – Magyarország idei születésnapját úgy kell megélje, hogy az újjászületésére készül – írta.

Karácsony Gergely mindebben a legfontosabbnak a közösségek megerősítést tartja. Márpedig szerinte a közösség nem épülhet a kirekesztésre, megbélyegzésre, csakis az elfogadásra és a türelemre. – Az ezeréves magyar állam is közösség, ami nem épülhet fennhéjázó uralkodásra, csakis a szolidaritásra és a partnerségre. A közösséget nem a bezárkózás, hanem az együttműködés, az összefogás erősíti – szögezte le.

A főpolgármester azt is megjegyezte, hogy sokféle elnevezése volt a múltban augusztus 20-ának. Ő azt szereti legjobban, hogy Magyarország születésnapja.