Karácsony Gergely a vakcinatáblázatról: A kormány képtelen tisztességgel szólni Magyarország polgáraihoz

Karácsony Gergely a vakcinatáblázatról: A kormány képtelen tisztességgel szólni Magyarország polgáraihoz

Karácsony Gergely megkapja a koronavírus elleni vakcinát (Forrás: Karácsony Gergely Facebook oldala)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

– Mielőtt politizálásra adtam a fejem hosszú évekig többek között éppen azt tanítottam az egyetemen, miért számít manipulációnak, miért hamis, szakmailag miért elfogadhatatlan olyan táblázat összeállítása, amit a kormány közzétett az egyes vakcinákkal való beoltottság, valamint a megbetegedések és halálozások összefüggéséről – írta Facebook-bejegyzésében Karácsony Gergely főpolgármester. – Hát, ez 1-es, leülhet – jelezte az inkriminált táblázat eszmei értékét.

A főpolgármester szerint, „ha van még egy oka a tragikus és világszinten is kiemelkedő magyarországi halálozásnak az egészségügyi ellátás kivéreztetése, valamint a bizonytalankodva meghozott döntések mellett, az az őszinteség hiánya”.

– A kormány sajnos már képtelen egyenesen, tisztességgel szólni Magyarország polgáraihoz, csakis a szavazatokért rettegő hamis propaganda hangján. Ezt látjuk most újra, amikor manipulatív táblázattal igyekeznek aláásni a bizalmat a nyugati vakcinák iránt. Teszik mindezt hideg, politikai számításból, a keleti kebelbarátok iránti megfelelési kényszerből, sokadszor megfeledkezve ennek az országnak a lakói iránti felelősségről. Az életek megóvásának felelősségéről – írta Karácsony Gergely.

A főpolgármester azt kérte, hogy senki se higgyen a hamis propagandának, helyette inkább halljuk meg, „amikor a mindig szerény és a politikától önmagát szelíden távol tartó Karikó Katalin professzor is felemeli a hangját a tudomány megcsúfolása ellen!”

A kormány táblázatát számos bírálat érte, az ellenzéki pártok mellett több szakértő is kritikával illette a vakcinák hatékonyságát bemutató dokumentumot. Dobson Szabolcs gyógyszerész, egyetemi tanár, a Koronavírus vakcinainfó – Szakirodalmi tallózó nevű Facebook-oldal szerkesztője szerint  „a kormány által megjelentetett adatokból szakmai következtetések nem vonhatók le. Nem látjuk, hogy figyelembe vették volna az oltási kampányok időpontját (lásd a járvány hullámzása), az oltottak demográfiai, földrajzi és egészségi jellemzőit, a betegség súlyosságát, diagnosztikáját és egyebeket. Nem is tudjuk, vannak-e ilyen elemzéseket lehetővé tévő adatok. Hinni szeretnék abban, hogy a magyar járványügy tudományos színvonala jóval magasabb (hagyományosan az volt), mint amit itt látunk.”