Karácsony Gergely: Az ellenőrök figyelik majd a tömegközlekedésen a maszk vagy kendő viselését

Karácsony Gergely: Az ellenőrök figyelik majd a tömegközlekedésen a maszk vagy kendő viselését

Karácsony Gergely (Fotó: Végh László/Magyar Hang)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Jövő hétfőtől – április 27-től – kötelező lesz a fővárosi tömegközlekedési eszközökön, a boltokban, piacokon, üzletekben a maszk vagy az arcot eltakaró sál, kendő viselése – ezt Karácsony Gergely jelentette be a napokban. A főpolgármester lapunknak most azt mondta, a közösségi közlekedésben az ellenőrök feladata lesz figyelni a szabályok betartását, a boltokban pedig a kereskedelmi dolgozókra hárul ez a feladat. Alapvetően egyébként a budapestiek önkéntes jogkövetésében bíznak.

A budapesti tömegközlekedésben a jegyellenőrök feladata lesz, hogy figyeljék, a felszállók és az utazók eltakarják-e az arcukat valamilyen maszkkal vagy textillel – mondta a Magyar Hangnak Karácsony Gergely annak kapcsán, hogy várható-e az új szigorítás miatt bármilyen ellenőrzés. A főpolgármester tapasztalatai szerint egyébként már a döntésük bejelentése előtt is az utasok 80-90 százaléka figyelt erre, így a főváros abban bízik, hogy mindenki megérti ennek az intézkedésnek a fontosságát. Egy hetes türelmi idő lesz hétfőtől, utána a BKK járatairól le kell szállnia annak, aki nem takarja el az arcát.

A boltokban, üzletekben és bevásárlóközpontokban is kötelező lesz az arc eltakarása, ennek ellenőrzése a kereskedelmi dolgozók feladata. Az új szabályokat egyébként nem úgy kell elképzelni, hogy a boltosoknak majd maszkot kell osztaniuk a bejáratok előtt, a főváros részéről nincs ilyen elvárás. Abban bíznak, hogy az emberek már eleve így mennek el bevásárolni, és – ahogy Karácsony Gergely fogalmazott –, a kereskedelmi dolgozók és az ottani biztonsági szolgálatok rátermettségén múlik, hogy ennek a szigorításnak érvényt szerezzenek. Mindenesetre a boltok számára biztosítják az új szabályokra figyelmeztető matricákat. 

A SOTE rektora szerint érdemes textilmaszkot viselni | Magyar Hang

A boltokban az eddigi korlátozó intézkedéseket is betartották – például a 65 év felettiekre vonatkozó idősáv alkalmazását –, ezért a főpolgármester szerint ez is fog működni. – Jóhiszeműek vagyunk, azt gondoljuk, hogy mind a bolti alkalmazottak, mind a vásárlók önkéntes jogkövetőként el fogják fogadni a szabályokat – fogalmazott.

– Teljesen világos, hogy ha beindul majd az élet Budapesten és enyhítik a korlátozásokat, csak úgy kerülhető el a járvány fokozódása, hogy bizonyos óvintézkedéseket betartunk – mondta Karácsony Gergely. Habár korábban még mást gondolt a maszkviselésről a tiszti főorvos, mára már Müller Cecília sem tartja azt feleslegesnek, ráadásul a környező országokban is sorra döntenek az ehhez hasonló intézkedések mellett.

A főváros az új szabályozás betartásához annyiban tudott segíteni, hogy 60 ezer maszkot osztottak szét a forgalmas helyeken, és a kerületek többségében is voltak már hasonló akciók. Olyan kérés egyébként hozzájuk nem érkezett, hogy cégek vagy üzletek igényelnének bármilyen védőfelszerelést, készülve az április 27-e utáni helyzetre.

– A járvány elleni védekezés csak akkor sikeres, ha a társadalom is aktívvá válik. A budapestiek nagyon jól vizsgáztak, bízom abban, hogy továbbra is az önkéntes jogkövetés lesz a meghatározó – fűzte hozzá Karácsony Gergely.