Karácsony Gergely bekopogna Orbán Viktorhoz, Horváth Csaba más utat járna

Karácsony Gergely bekopogna Orbán Viktorhoz, Horváth Csaba más utat járna

Karácsony Gergely, Kálmán Olga és Horváth Csaba 2019. január 29-én (Fotó: Magyar Hang)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Lehet-e, kell-e együttműködni a Fidesszel Budapesten, kaphat-e főpolgármester-helyettesi posztot a kormánypárt – ezek mentén valódi vita is kialakult a városvezetői posztra aspiráló Karácsony Gergely és Horváth Csaba között kedd este. Az is kiderült, hogy a hétfő óta zajló előválasztáson már 9000 körül van a résztvevők száma.

A kormánnyal együtt kell dolgozni. A kormánnyal nem lehet békét kötni. Két állítás, amely mentén valós vita robbant ki, amikor Karácsony Gergely (Párbeszéd) és az MSZP-s Horváth Csaba ismét egy asztalhoz ült a Republikon szervezésében és válaszolt Kálmán Olga kérdéseire.

Karácsony Gergely – Vitézy Dávid dicsérete mentén – arról beszélt, őt nem érdekli, hogy kinek milyen párttagkönyve van, a nemzeti együttműködés rendszere (NER) szellemének nevezte, ha bárkire pártkáderként tekint az ember. Egy felelős városvezetőnek pedig szerinte szembe kell néznie azzal, hogy van egy választott kormány Magyarországon, vagyis fel kell arra készülni, hogy a városnak ki kell harcolnia a maga jussát, a kormánnyal pedig együtt kell dolgozni. Horváth Csaba ugyanakkor azt hangsúlyozta, hogy a NER-rel nem lehet békét kötni, legfeljebb átmeneti béke lehet, amíg Budapest „kikényszeríti” azt, ami jár. A végső béke 2022-ben jöhet el, amikor a Fidesz már nem lesz hatalmon. Visszavágva ellenfelének azt is leszögezte, hogy nem engedne be a városházára fideszest „kémkedni”.

Összecsapott Karácsony Gergely és Horváth Csaba | Magyar Hang

Élesebb vita nem volt köztük, de azért oda-odaszúrtak egymásnak. Horváth ellenfele programját hiányolta, Karácsony pedig riválisát arról kérdezte, MSZP-sként hogyan szólítaná meg például a jobbikosokat.

Horváth Csaba megválasztása után azzal kezdené a munkát, hogy három ügyben is népszavazást írna ki: minden befizetett 10 adóforintból 1 visszajárjon Budapestnek, az iskolák és a kórházak pedig kerüljenek vissza az önkormányzathoz. Azzal indokolta, hogy a kormány az ilyen akciókból ért. A célokkal Karácsony Gergely is egyetértett, ahogyan azzal is, hogy erős társadalmi akaratra van szükség a kormánnyal szemben. Itt azonban ismét volt némi ellentét.

Karácsony Gergely: Én tudom legyőzni Tarlós Istvánt | Magyar Hang

„Nehezen tudom elképzelni, hogy az előválasztás után fennmaradjon a rivalizálás az ellenzéki oldalon” – mondja a Párbeszéd politikusa. A teljes interjú.

Karácsony Gergely azt mondta, hogy megválasztása esetén minden egyes nap be fog jelentkezni a miniszterelnökhöz és minden egyes nap el fogja mondani a nyilvánosságnak, hogy kapott-e már időpontot. Vizionálta, hogy nyilván nem fog kapni, de egy idő után erre tüntetés szerveződhet, majd a választók támogatásával a háta mögött fog bekopogni a kormányfőhöz. Szerinte Budapesten annyi szavazó van, hogy Orbán Viktor nem akarja majd kihúzni náluk a gyufát. Horváth Csaba ezt a kérdést úgy kezelné a népszavazások mellett, hogy letenné a javaslatait, majd azokat „kikényszerítené”. Az nem derült ki, hogy ezt pontosan hogyan tervezné, azzal érvelt, hogy meg kell nyernie az ellenzéknek a 23 kerületből legalább 18-at, és a Fővárosi Közgyűlésben is többséget kell szerezniük.

Mi lesz Puzsér Róberttel?

A vitán Kálmán Olga megpróbálta tisztázni, hogy Horváth Csaba hogyan is viszonyul a főpolgármester-jelölti posztra ugyancsak bejelentkezett Puzsér Róberthez, akar-e már az ő részvételével is második fordulót vagy sem. A publicista kampányfőnöke ugyanis éppen kedd reggel szólította fel visszalépésre, amiért hétvégi interjúban lehetőségként vetette fel, hogy nem lesz az előválasztásnak második köre.

Puzsér Róbert: Megosztó vagyok, de a programom nem az | Magyar Hang

A Tarlós István által képviselt, vasbetonban és robbanómotorban reprezentálódó Budapestet kívánom leváltani – mondta a Magyar Hangnak a főpolgármesternek készülő publicista. Interjú.

Horváth Csaba azt sietett leszögezni, hogy őt nem érdekli Puzsér Róbert. Elsőként még azt mondta, hogy meg kell tartani az előválasztás második fordulóját, ha még májusban is lesz más jelölt, majd felvetette, hogy jelölt hiányában nem. Majd arról kezdett beszélni, hogy lehet egy troll – nyilvánvalóan Puzsér Róbertre gondolt – aki több energiát fektet abba, hogy mocskolja az előválasztás résztvevőit, mint a saját programjának bemutatásába. Az nem derült ki, miből gondolja, hogy Puzsér Róbertnek ne lennének ambíciói néhány hónap múlva, azt kezdte fejtegetni, hogy mi történik, ha valaki mögül kifarolnak a már beállt pártok.

Lehet együttműködni a Jobbikkal?

A főpolgármester-jelöltségre szintén pályázó Sermer Ádám, a Liberálisok politikusa is ott volt a rendezvényen és fel is tette a kérdést, hogy hajlandóak-e együttműködni a Jobbikkal. Horváth Csaba általánosságban úgy fogalmazott, hogy ha konzervatív, mérsékelt politikai erőként viselkedik a párt, akkor igen, de a vállalhatatlan személyekkel nem. Nem mondta ugyan ki, hogy Sneider Tamás Jobbik-elnökről beszél, de azért felvetette, hogy a múltbeli cselekedetei után vajon ki mennyire változott meg. Karácsony Gergely még határozottabb volt, szerinte a Jobbik elhatározta, hogy kijön a rasszista skatulyából, bár „nem nagyon sikerült még neki hitelesen végigmenni az úton”. Mindenesetre tud olyan jobbikos politikust, akire választópolgárként leadná a voksát, bár nem a fővárosban.