Karácsony Gergely: Elkezdem az egyeztetéseket a népszavazásról

Karácsony Gergely: Elkezdem az egyeztetéseket a népszavazásról

Karácsony Gergely főpolgármester beszédet mond a 2021- június 5-i Fudan elleni tüntetésen a Kossuth-téren (Fotó: Végh László/Magyar Hang)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Ma megkezdem az egyeztetést a miniszterelnök-jelöltekkel a kínai vezetésnek írandó levélről. Ismét hivatalosan kezdeményezem a kormánynál, hogy hozzanak nyilvánosságra minden tárgyalási anyagot, ami eddig a kínai adósság és a kínai kommunista egyetem ügyében keletkezett. És elkezdem az egyeztetéseket a népszavazás kiírásának feltételeiről is – közölte Karácsony Gergely főpolgármester a Facebook-oldalán hétfő reggel.

A főpolgármester Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter vasárnapi interjújára reagált, melyben arról beszélt, hogy nem akarnak „a néppel, így a budapestiekkel szemben sem esetleges akaratuk ellenére »jót tenni«. Ezért támogatjuk, hogy ha a beruházás feltételei ismertek, akkor a budapestiek népszavazáson dönthessenek arról, akarnak-e Fudan Egyetemet.” Ugyanakkor szerinte a „Fudan Egyetem ügye közéleti vitára alkalmas formában pillanatnyilag nem létezik. Tervek sem állnak rendelkezésre. Ha meglesznek a tervek, világosak a pénzügyi feltételek, az egyetemépítés költségei és finanszírozása, akkor lehet dönteni. Ide mostantól számított másfél év alatt eljuthatunk.”

Karácsony Gergely azt írta, hogy „ismét bebizonyosodott: a közösség ereje meghátrálásra kényszeríti még Európa legerőszakosabb, legcinikusabb, legönzőbb kormányát is. Az első győzelem tehát megvan.”

Majd néhány következtetést is levont „Gulyás miniszter némileg zavaros tartalmú meghátrálása után”.

Először is nem a kormány kegyén múlik a népszavazás, „valójában tök mindegy tehát, hogy a kormány támogat-e egy népszavazást Fudan-ügyben, vagy sem. Népszavazás lesz.” És nem akkor, amikor a kormány akarja.

Arra, hogy majd akkor lehet bármi, ha ismertek lesznek a beruházás részletei, úgy reagált, hogy „a Fudan-beruházás feltételei akkor lesznek ismertek, ha a kormány végre hajlandó nyilvánosságra hozni azokat.” Pont ezt kezdeményezte hetekkel ezelőtt – tette hozzá. „Van viszont egy beruházás, aminek minden feltétele ismert, hiszen megállapodtunk róla: ez a Diákváros. Ezt kell megépíteni, nem mást. És pont. Szóval, akkor indulhat is a népszavazás a Diákvárosról, el is kezdem erről az egyeztetéseket már a héten” – írta.

A harmadik következtetés szerint „a Diákváros és a Fudan ügye nem lehet csak budapesti helyi ügy”. Egyrészt az 500 milliárdos kínai hitel minden egyes magyarnak a zsebébe vág, másrészt a Diákváros elsősorban a vidéki magyar fiataloknak jelent majd megfizethető lakhatást. „Ezért a népszavazás országos is lehet, szólnia kell a kínai adósságfelvételről és a vidéki fiatalok esélyeiről. Mi a kínai adósság ellen és a vidéki fiatalok lakhatása mellett állunk ki” – tette hozzá.

Azt tudomásul veszi, ha a kínai követség sajtószóvivője a belügyeikbe való beavatkozásnak veszi, ha olyan szavakat használ, mint „demokrácia”, „jogállam”, „emberi jogok”. „De mivel én ezekben hiszek, ezeket fogom használni ezután is” – fogalmazott.

Ismert, szombaton több ezren tüntettek a Fudan egyetem tervezett budapesti kampusza ellen és a Diákváros mellett. Karácsony Gergely főpolgármester a megmozduláson úgy fogalmazott, hogy a Fudan Egyetem ügye tökéletesen jellemzi a jelenlegi hatalom működését, azét a hatalomét, amely az egy százaléknyi NER-lovag zsebének megtömését fontosabbnak tartja, mint a 99 százalék jólétét és lakhatását. Azt is kijelentette, hogy „a Fudan-üggyel kezdjük Magyarország visszahódítását!”.