Karácsonyék megunták a rollerkáoszt

Karácsonyék megunták a rollerkáoszt

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az elektromos rollerek egyszerre jelentenek kihívást és lehetőséget a nagyvárosoknak. Kihívás, mert egy teljesen szabályozatlan területről beszélünk, lehetőség, hisz egy környezetbarát, energiatakarékos közlekedési mód. Ezért a Fővárosi Önkormányzat a kerületekkel, a BKK-val és a rollerszolgáltatókkal közösen dolgoznak egy szabályozáson, amely megszüntetni az elektromos rollerek közterületi elhelyezése okozta káoszt – jelentette be Facebook-posztjában Karácsony Gergely.

A főpolgármester tájékoztatása szerint jövő év első feléig több száz úgynevezett mikromobilitási pontot alakítanak ki, ahol a használaton kívüli rollereket lehet majd elhelyezni. Ezek a pontok pár perc sétára lesznek egymástól és úgy lesznek kialakítva, hogy ne zavarják a gyalogosforgalmat.

A polgármester közölte, hosszabb távon szeretnének ideiglenes kerékpártárolási lehetőséget is biztosítani a mikromobilitási pontok többségén, a jövő év első felében már kerékpártárolásra alkalmas mikromobilitási pontokat is létre fognak hozni.

A Népszava is foglalkozott a témával, a cikkből kiderül, hogy a szabálytalanul széthagyott rollerek és kerékpárok után alkalmanként és járművenként maximum 10 ezer forintos büntetést szabhatnak majd ki. A kerületek ennél enyhébb büntetési tétellel is számolhatnak, de ha a rollerek forgalmi akadályt okoznak, akkor el is szállíttathatják őket. 

Az első mikromobilitási pontokat a VIII. kerületben alakítják ki – a Corvin pláza melletti Futó utcában már működik egy –, tömegesen várhatóan jövő tavasszal jelennek meg a fővárosi utcákon.