Karácsonyt akarták lejáratni, de állami területen növő gaz nyerte a „gyomversenyt”

Karácsonyt akarták lejáratni, de állami területen növő gaz nyerte a „gyomversenyt”

Hajókikötő a Nemzeti Atlétikai Központ mellett 2023. augusztus 13-án. (MTI/Máthé Zoltán)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Augusztus közepén hirdetett fotópályázatot a kormányközeli Metropol ingyenes fővárosi újság, amelyben Budapest leggyomosabb területeiről kértek fotókat az olvasóiktól. A „gaz fővárosa” nevet kapott pénzdíjas pályázat azt lett volna hivatott bizonyítani, hogy Budapest mennyire gazos, mert a főváros nem gondozza a területeit. A pályázat lezárult, elég érdekes eredménnyel, amint az Bardóczi Sándor főtájépítész posztjából kiderül.

Mint írja, a fizetett hirdetésekben felvillanó képek azért voltak számára furcsák sokszor, mert felismert rajtuk olyan területeket, ahol valamilyen állami szerv, kerületi önkormányzat, esetleg a fővárostól független közművállalat a fenntartó, netán magántelkekről vagy olyan közterületről készültek, ahol a telektulajdonos kötelessége lenne a gondozás. –  Ilyen területet azonosítottak – hibásan – a lelkes pályázók rendre fővárosi önkormányzati területként. Ezért kíváncsi voltam, mi sül ki a végén ebből – teszi hozzá.

– Az újság által felkért 3 tagú anonim, nagyon penge szakértő zsűri végül egy olyan fotót emel az első helyre, ahol …TADADADAM…a Magyar Állam a tulajdonos – állítja a főtájépítész. A pályázat nyertes fotóján ugyanis pont egy állami telek azonosítható, konkrétan a Közép-Duna-Völgyi Vízügyi Igazgatóság tulajdonában lévő telek. Bardóczi ellamentált azon, hogy ha egy újság ennyit dolgozik egy projekten, hogy bebizonyítsa: minden körülmények között a fővárosi önkormányzat, és az általa kezelt mindössze 28 hektár extenzívebben fenntartott méhlegelő program a hibás a mindenért is – miközben ez 5 százalékát teszi ki az általuk fenntartott 6 millió m2 gyepnek –, „akkor legalább lehetne egy kicsit felkészültebb”.

A második helyezett a KÖKI mellett a X. kerületi Önkormányzat fenntartásában lévő zöldfelületet ábrázolja, tehát az sem fővárosi terület. Mint írja, folytathatná a sort, de értelmetlen. Budapest közterületein – olykor nehezen átlátható módon – 23 kerületi önkormányzat, a fővárosi önkormányzat, az állam és annak szervei osztoznak. – De egyik a másik felett nem diszponál, a tulajdonjog szent. A főtájépítész megjegyzi, hogy „ma HÉV és a MÁV vonalak mentén (mindkettő állami cég) van Budapesten a legnagyobb zöldfelületi rendetlenség”, de állami terület a sorsára hagyott Csepeli közpark, a Városliget és a Diákváros területe is, utóbbi az Atlétikai Stadion szomszédságában van.