Kásler Miklós szerint nagyobb a pánik a koronavírus miatt Magyarországon, mint kellene

Kásler Miklós szerint nagyobb a pánik a koronavírus miatt Magyarországon, mint kellene

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Két magyar állampolgárról tud a koronavírus miatt lezárt kínai területen a Külgazdasági és Külügyminisztérium, de egyikük sem akarja elhagyni az országot – derült ki a parlament népjóléti bizottságának pénteki ülésén. Az ülést a bizottság elnöke, a szocialista Korózs Lajos hívta össze.

Menczer Tamás, a Külügyminisztérium tájékoztatásért és Magyarország nemzetközi megjelenítéséért felelős államtitkára azt mondta: jelenleg 197 magyar tartózkodik Kínában, a pekingi nagykövetség mindannyiukkal folyamatos kapcsolatban van. A három, Japán partjánál veszteglő óceánjárón ragadt magyar egészséges. A hajón 61 fertőzöttet regisztráltak, de a zenész testvérpár és a felszolgálóként dolgozó alkalmazott jól van, velük a tokiói nagykövetség tartja a kapcsolatot.

Az ülésen szintén meghallgatott Pintér Sándor belügyminiszter az MTI szerint azt mondta, hogy Magyarország mindent megtesz a koronavírus elleni védekezésben, és az eddigi intézkedések hatékonynak bizonyultak. Ennek érdekében készítették el az akciótervet és állt fel a védekezés összehangolásáért felelős operatív törzs. Elmondta továbbá, hogy a védekezés elsősorban a határokra és a Liszt Ferenc repülőtérre összpontosul. Ugyanakkor a beutazás korlátozására nincs szükség, mivel a kínai fertőzött tartományt senki nem hagyhatja el.

Kiderült az is, hogy a büntetés-végrehajtási intézetekben három műszakban folyamatosan gyártják a védőfelszereléseket. Pintér ugyanakkor megjegyezte: jelenleg is van elég védőfelszerelés – maszk, kesztyű, védőruha – az egészségügyi intézményekben.

Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere az eddigi intézkedéseket sorolta fel. Mint mondta, a tárca és az operatív törzs az első pillanattól minden szóba jöhető körülményre felkészült. Jelenleg a betegséggel kapcsolatos pánik lényegesen nagyobb probléma, mint a Magyarországon még ki nem mutatott vírus – fogalmazott.

Az ülésre Pintér és Menczer Tamás mellett meghívást kapott Horváth Ildikó egészségügyi államtitkár, Csató Gábor, az Országos Mentőszolgálat főigazgatója, Szlávik János, a Dél-pesti Centrumkórház Országos Hematológiai és Infektológiai Intézet osztályvezető főorvosa, Müller Cecília országos tiszti főorvos is.

A bizottság ülése után Korózs Lajos, a párbeszédes Szabó Tímea és a DK-s Arató Gergely közös sajtótájékoztatót tartott. Korózs Lajos szerint pánikra nincs, aggodalomra van ok. Arra emlékeztetett, hogy a fertőzöttek száma a Földön már meghaladta a 32 ezret (a halálos áldozatok száma pedig 636). Szabó Tímea pozitív lépésként értékelte, hogy a kormány tagjai nagy számban jelentek meg az ülésen. Elmondása szerint a Párbeszéd számos visszajelzést kapott, ami szerint nincs elegendő egészségügyi maszk. A következő napokban is monitorozni fogják, hogy megérkeznek-e a védőfelszerelések. Arató Gergely pedig arról beszélt, hogy mivel nagyon keveset tudni a vírusról, különösen indokolt az óvatosság.