Kecskemét díszpolgára lett Matolcsy György jegybankelnök

Kecskemét díszpolgára lett Matolcsy György jegybankelnök

Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank elnöke Kecskemét díszpolgára címet kapott Kecskemét önkormányzatától (Forrás: mnb.hu)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Díszpolgári címet kapott Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank elnöke Kecskemét önkormányzatától. A jegybankelnök kedden vett át a kitüntetést – közölte az intézmény. Felidézték: Matolcsy György élete számos ponton kötődik Kecskemét város életéhez. Édesapja, id. Matolcsy György animációsfilm-producerként és filmtörténészként a Pannónia Filmstúdió, illetve a stúdió leányvállalataként működő Kecskeméti Műterem – a későbbi Kecskemétfilm Kft. – egyik alapítója volt, aki munkássága elismeréseként 2007-ben meg is kapta a Kecskeméti Animációs Fesztivál életműdíját.

Írtak arról is, hogy a Matolcsy György nevéhez fűződő Széchenyi-tervnek köszönhetően Kecskemét a 2000-es évek elején olyan forrásokhoz jutott, amelyekkel jelentős sport- és turisztikai beruházások valósulhattak meg a városban, majd később tevékenyen járult hozzá Kecskemét kiemelt járműipari központtá nyilvánításához, melynek révén számottevő infrastrukturális vagyon is gyarapította a várost. Ugyanerre az időszakra tehető a minisztériumához tartozó szakképzési struktúra megreformálása, a duális képzési modell bevezetése, melynek Kecskemét a zászlóshajója lehetett.

Matolcsy György már 2010-es évek elején hangoztatta, hogy Kecskemétnek egyetemre van szüksége. A kecskeméti felsőoktatás újabb fénykora, a Neumann János Egyetem létrejötte az ő nevéhez fűződik. A díszpolgári cím a város gyarapodásáért évtizedeken keresztül tett erőfeszítéseinek elismerése – írták a laudációban.