Kedvező tendenciákról beszélt az Operatív törzs

Kedvező tendenciákról beszélt az Operatív törzs

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Nem derült ki az operatív törzs sajtótájékoztatóján, hogy mivel magyarázzák az elmúlt napokhoz képest szokatlanul alacsony napi fertőzési és halálozási számokat. Arról viszont beszámolt Galgóczi Ágnes, hogy mennyit használtak fel eddig a rendelkezésre álló influenza-vakcinákból. A Nemzeti Népegészségügyi Központ főosztályvezetője szerint kedvező tendenciát mutat a koronavírus örökítőanyagának koncentrációja a szennyvízben.

Az elmúlt 24 óra adataival kapcsolatban Galgóczi Ágnes, a Nemzeti Népegészségügyi Központ főosztályvezetője az operatív törzs keddi tájékoztatóján csak a reggel nyilvánosságra hozott számokat ismertette, de nem szólt arról, hogy mi lehet a magyarázata a szokatlanul alacsony napi számoknak. Az elmúlt 24 órában mindössze 1893 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést és 107 beteg hunyt el.

Szigorodnak az intézkedések Európa számos országában, köztük Németországban és Londonban – számolt be a főosztályvezető.

Mint megírtuk, az 50. heti adatok alapján stagnál vagy enyhén csökken a koronavírus örökítőanyagának koncentrációja a szennyvízben, de Szolnokon nő. Az átlagosnál magasabb Egerben, Szolnokon és Szombathelyen, csökkent viszont Debrecenben, Békéscsabán és Szegeden. – Az eredmények kedvező tendenciát mutatnak, de fontos az intézkedések betartása – mondta Galgóczi.

Galgóczi Ágnes felhívta a figyelmet, várják a gyógyultak jelentkezését vérplazma adására, ha két hete tünetmentesek, nincsenek már karanténban, nincs súlyos krónikus betegségük, és 18 és 60 év közöttiek. A 60 év felettiek esetében egyedileg bírálhatják el, hogy adhatnak-e vérplazmát.

Az influenzajárvánnyal kapcsolatban elmondta: a 49. héten 7800 fő fordult háziorvoshoz influenzaszerű tünetekkel, koronavírus-fertőzéssel halmozódást nem jelentettek ezen a héten. A betegek többsége a 15 és 34, illetve 35-59 éves koronsztályból került ki.

Arról is beszámolt, hogy 83 százalékot használtak fel a háromkomponensű influenza-oltóanyagból, a három év alatti gyermekeknek adható vakcináknak viszont csak 34 százalékát adták be eddig, tehát van még oltóanyag.