Két csecsemő is szamárköhögés miatt halt meg

Két csecsemő is szamárköhögés miatt halt meg

Fotó: Unsplash/Prateek Gautam

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Két csecsemő halt meg szamárköhögés és a kialakult szövődmények miatt Magyarországon.

Idén eddig 153 gyanús esetről érkezett bejelentés, 65 esetben pedig be is bizonyosodott, hogy ebben a fertőző, bakteriális betegségben szenved az érintett. Ez a cseppfertőződéssel terjedő, először enyhe megfázással, majd súlyos köhögési rohamokkal járó betegség a csecsemőkre a legveszélyesebb. A Semmelweis Egyetem egyik orvosa az RTL-nek elmondta, hogy ezek a köhögési rohamok akár légzésleálláshoz is vezethetnek a kisbabáknál.

Az RTL a Nemzeti Népegészségügyi Központ közleményéből megtudta, hogy két csecsemő már meghalt szamárköhögésben, az ország két különböző pontján. A védőoltást először két hónaposan, majd három és négy hónaposan kapják meg az újszülöttek, és csak ezután alakul ki teljes védettség. A Védőnők Egyesülete ezért azt javasolja, hogy a várandós anyukák az utolsó trimeszterben oltassák be magukat és családtagjaikat. Magyarországon 98 százalékos az átoltottság, felnőttkorban viszont már nem véd, így könnyen megfertőződhetnek a kisbabák. Az újszülötteket a velük érintkező családtagok veszélyeztethetik, ha hordozzák a baktériumot. Az utóbbi időszakban megnőtt a kereslet a védőoltások után, bár a szakemberek hangsúlyozzák, hogy nincs szó járványról.