Keveslik a Szent János kórház Covid-ápolói a 200 óráért kapott százezres béreket

Keveslik a Szent János kórház Covid-ápolói a 200 óráért kapott százezres béreket

A Szent János Kórház (Fotó: György Zsombor)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Elképesztően nagy teher az egészségügyi ágazatban dolgozókra a koronavírus-járvány idején, ezért is megdöbbentő a 24.hu pénteki cikke, miszerint az ápolók egy része ebben az időszakban még kevesebb bért vihet haza, mint a járvány előtt. Mint a portál megírja, hiába várták a Szent János Kórház koronavírus-osztályának ápolói a 180 százalékos bért, a áprilisi munkájukért a legtöbbjük lehetetlenül kevés fizetést kapott. A legrosszabbul azok jártak, akik márciusban két hét karanténba kényszerültek.

A kórház korábban a koronavírus-járvány miatt biztosította a kiemelt kockázatú ellátóhelyeken dolgozók extra magas, 180 százalékos óradíját, de az Indexnek megerősítette, hogy május elsejétől a javuló járványhelyzettel és a dolgozókra háruló kevesebb teher miatt 150 százalékra visszavágták a koronavírusos betegeket ápolók óradíját.

A helyzet azonban már az áprilisi fizetés követően sem rózsás: a Szent János Kórház Covid-osztályán dolgozó ápoló a 24.hu-nak elmondta, az intézmény százezer forintot alig meghaladó összeget utalt át munkájáért, miközben több mint kétszáz órát dolgozott a koronavírussal fertőzött betegek között, talpig védőfelszerelésben.

Az ápolót azért is döbbentette meg az összeg, mert kollégáihoz hasonlóan számított az ígért 180 százalékos bérre, amit egyelőre nem kaptak meg. A portál úgy tudja, az áprilisi munkáért járó fizetések az osztályon nettó 109 és 150 ezer forint között mozogtak.

A kórház Covid-osztályára egyébként több helyről csoportosítottak át ápolókat és orvosokat. Ők májusban az alapfizetésüket kapták meg, nem az ígért 180 százalékos bért.

A legrosszabbul azok jártak, akiknek márciusban két hetet karanténban kellett tölteniük. A portálnak nyilatkozó ápolót – másokkal együtt – március 13-án küldték karanténba, miután az osztályra egy fertőzött beteg került. A karantén leteltével kezdett dolgozni a kórházban kialakított Covid-osztályon. Azt az ígéretet kapta, hogy 100 százalékos táppénz jár az önhibáján kívül kialakult helyzetért, és az áprilisi utalásban ez meg is jelent.

A májusi utaláskor derült ki, hogy nem 100, csak 60 százalék jár nekik, ezért a kórház a különbözetet levonta. Mivel az ápoló – és több kollégája – bruttó 300 ezer forintnál kisebb alapfizetéséhez a pótlékokat sem csapták hozzá, megdöbbentően alacsony összeg érkezett a számlájukra. Érdeklődésére, hogy miért nem kapta meg a pótlékokat és a túlórapénzt, azt a választ kapta a kórháztól, hogy a következő havi fizetésével utalják majd, utólag, ahogy az ígért 180 százalékos fizetést is.

A 24.hu a táppénz kapcsán megkereste a Szent János Kórházat: az intézmény a különbözet levonását nem cáfolta, de azt írta, a 100 százalékos táppénzre való jogosultság megállapítása a kórháztól független, arról országosan egységesen az egészségbiztosítási törvény rendelkezik. 

Az ápoló – aki munkája során a maszkon kívül védőszemüveget, az egész arcot védő pajzsot, két kesztyűt és overallt visel az osztályon – azt is elmondta, a dolgozók nemcsak a jövő havi, reményeik szerint a pótlékokkal és a 180 százalékos bérrel megnövelt fizetést várják, hanem a korábban beígért bruttó 500 ezer forintos juttatást is. Utóbbiról Kásler Miklós miniszter a Demokratának adott interjúban azt mondta, várhatóan nyáron, a Semmelweis-napi megemlékezések környékén kapják meg az egészségügyi dolgozók.

Arról korábban a Népszava írt, hogy sok egészségügyi dolgozónak okozott jövedelemcsökkenést a járvány elleni védekezés, a veszélyhelyzet idején ugyanis átmenetileg megszűntek a megélhetést biztosító kiegészítő jövedelemszerzési lehetőségeik, nem tudtak másod-, illetve harmadállásokat vállalni.