Kiderült, ki a parlament 2019-es abszolút rekordere

Kiderült, ki a parlament 2019-es abszolút rekordere

Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő „Muszáj hazudnia, mert túl sokat lopott” feliratú táblát tart Orbán Viktor miniszterelnök elé a Parlamentben 2019. október 21-én (Fotó: Tordai Bence)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára volt kiemelkedően a legaktívabb a 2019-es esztendőben az Országgyűlésben. A KNDP-s politikus volt az, aki a legtöbbször emelkedett szólásra és ugyancsak ő büszkélkedhet az összességében leghosszabb felszólalási idővel is.

Az államtitkár az idei évben összesen 254 alkalommal kért és kapott is szót. Igencsak maga mögé utasította a második helyezettet, hiszen a képzeletbeli dobogó ezüstérmese, a jobbikos Z. Kárpát Dániel „mindössze” 142 felszólalással büszkélkedhet. Őt szorosan követi a KDNP-s Nacsa Lőrinc, 120 megszólalással.

Amennyiben nem a felszólalások számát, hanem azok hosszát vesszük alapul, akkor is Rétvári Bence számít győztesnek. Az államtitkárt összesen több mint 14 órán keresztül hallgathatták az Országgyűlés falai között. Ebben az összehasonlításban is Z. Kárpát Dániel lett a második a maga 11,5 órányi beszédével, míg a harmadik helyre feljött a jobbikos Varga-Damm Andrea összesen 10,5 órányi felszólalásával.

Büntethetővé tették az ellenzéki képviselőket a kormánypártiak | Magyar Hang

Orbán Viktor idén összesen hatvatötször emelkedett szólásra az ülésteremben és mindent összeadva 1 óra 44 percen keresztül hallgathatták őt a képviselőtársai. Felszólalásai jelentős részét az úgynevezett azonnali kérdésekre adott válaszai tették ki – minden negyedik alkalommal muszáj szembenéznie az őt kérdezőkkel –, illetve a napirend előtti beszédei.

Ebben az évben is voltak természetesen olyan képviselők, akik az előbbiekkel ellentétben „némák maradtak” a parlamentben. Így például a fideszes Kubatov Gábor, aki egyébként 2010 óta, vagyis 9 éve nem mutatott ilyen jellegű aktivitást. De a jelenleg vád alatt álló Simonka György sem túl bőbeszédű, 2014 óta nem szólalt fel az Országgyűlés falai között.

Az ellenzék oldaláról is találni olyat, aki idén egyszer sem kért szót, ilyen a független Hadházy Ákos. Bár a politikus más módon hallatott magáról, például amikor a kormányfő felszólalása idején egy táblát tartott elé azzal a felirattal, hogy „Muszáj hazudnia, mert túl sokat lopott”, majd egy ennél jóval trágárabb szövegűt is a magasba emelt.