Tüttő Kata a Fideszről: „elrohad nemsokára a narancs is”

Tüttő Kata a Fideszről: „elrohad nemsokára a narancs is”

Komjáthi Imre társelnök, Tüttő Kata, az MSZP EP-listavezetője és Kunhalmi Ágnes társelnök az MSZP kongresszusán 2024. március 23-án. (Fotó: MSZP Sajtó)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A Fidesz legyőzhető, de erre egyedül egyik ellenzéki párt sem képes – jelentette ki Tüttő Kata főpolgármester-helyettes szombaton Budapesten, miután az MSZP kongresszusa európai parlamenti (EP-) listavezetőnek választotta. 

Az MTI beszámolója szerint Tüttő Kata a tanácskozáson azt mondta, az MSZP-nek van egy nagyon fontos képessége, amely nélkül nem lehet kormányt váltani: meg tud csinálni dolgokat, például egy kampányt, egy megállapodást, egy előválasztást, elvezetni egy települést, ez a párt „alulértékelt szuperképessége”. A szocialisták „nem délibábért küzdenek”, józanul látják a valóságot, miszerint a Fidesz legyőzhető, de egyedül erre egyik párt sem képes. Hozzátette: „elrohad nemsokára a narancs is”, mert régóta erjed belülről.

A politikus beszélt arról is, milyen feladata lesz az EP-ben: az a dolga Brüsszelben, hogy segítse az országot, a városát, az önkormányzatokat, az MSZP közösségét. Öt feladatot jelölt ki magának; az első, hogy tenni akar a nőkért. Hozzátette: az MSZP-kormány vitte be Magyarországot az Európai Unióba, az ő felelőssége, hogy bent is maradjon, ehhez pedig barátok kellenek. Kiemelte továbbá, meg kell erősíteni az európai szociáldemokráciát.
Szólt arról is, hogy erősebb EU-ra van szükség, amely nem „több Brüsszelt”, hanem erősebb helyi közösségeket jelent, mert azok a demokrácia helyi tartalékai. Utolsó pontként és legfontosabb feladatként beszélt arról, hogy „haza kell hozni az uniós forrásokat”.

Kunhalmi Ágnes MSZP-társelnök azt mondta, a „mostani autoriter, szélsőjobboldali kormánnyal szemben” szociáldemokrata, szocialista, igazi baloldali politikát akar megmutatni az MSZP. Nem kell ahhoz autoriter rendszer, hogy a rendszerváltás ígéretét beteljesítsék, hogy európai minimálbér, minimálnyugdíj, családi pótlék legyen. Demokratikus körülmények között is képes az ország boldogulni – érvelt. A társelnök szerint óriási tétje van az EP-választásnak, mert Orbán Viktor miniszterelnök vissza akarja vinni az EU-t egy korábbi állapotába. Kijelentette: az ellenzéki pártoknak – okos koalíciót kötve – európai szintű hatásuk lenne és nem törhetnének előre Orbánék és szövetségeseik. Közölte, nem akarnak Orbán Viktor nélküli Fideszt, ahogy arról most az „új messiások” (ezzel minden bizonnyal a pártalapításra készülő Magyar Péterre célzott – a szerk.) beszélnek. Nem kell a Fidesz, nem akarják, hogy a jobboldal vezesse az országot – jelentette ki.

Komjáthi Imre társelnök elmondta, pártja összegyűjtött több mint százezer aláírást annak érdekében, hogy az ellenzéki pártok közösen induljanak a választásokon. Szerinte az idei EP-választáson lesz egységes baloldali blokk. De ha meglesz az együttműködés, akkor sem szabad hátradőlni, dolgozni kell tovább, meg kell győzni az ellenzéki közvéleményt, hogy lehet hite egy baloldali listában. A kongresszuson többek között felszólalt Nemény András, Szombathely MSZP-s polgármestere és Őrsi Gergely, a II. kerület szocialista polgármestere is, mindketten Tüttő Katát méltatták.