Kidobtak egy újságírót a CPAC-konferenciáról

Kidobtak egy újságírót a CPAC-konferenciáról

Rick Santorum korábbi republikánus szenátor. A The Guardian tudósítója már nem fejezhette be a vele készülő interjút. (Forrás: Flickr)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Bár korábban elfogadták a regisztrációját, és az első napról tudósított is, a másodikról már kizárták a jobboldali közszereplőket vendégül látó CPAC-konferencián Garamvölgyi Flórát. Az újságíró Twitter-oldalán számolt be arról, hogy a szervezők szerint eleve rendszerhiba miatt fogadták el a regisztrációját.

Meglehet azonban, hogy valójában nem tetszhetett a konferenciát Budapestre hozó Alapjogokért Központnak az újságíró The Guardian-en közzétett beszámolója. Ebben a szerző többek között úgy fogalmazott, hogy „Magyarország szélsőjobboldali miniszterelnöke” Donald Trump visszatérését sürgeti. A cikkben szóba került az is, hogy a magyar kormánypártok iránt nem elkötelezett újságírók többségét be sem engedték a rendezvényre. A CPAC-t vezető Matt Schlapp szerint viszont Magyarország modellértékű abban, ahogy az újságírókat kezelik. Elmondása szerint ugyanis az Egyesült Államokban az újságírók magukat kiáltják ki a szakma képviselőinek, és ezek után már így is kezelik őket. Magyarországon viszont az újságíróknak igazat kell írniuk, és bemutatniuk egy történet mindkét oldalát. (Schlapp feltehetően nem találkozott még az Origo híradásaival, illetve elvesztett sajtópereinek számával.)

Garamvölgyi Flóra, aki a korábbi Magyar Nemzetnél kollégánk volt, Twitter-oldalán hozzátette azt is: a kitiltás miatt már nem tudott jelen lenni a szólásszabadságról tartott panelbeszélgetésen. A Media1 szerint Garamvölgyi éppen Rick Santorum republikánus politikussal, Pennsylvania korábbi szenátorával interjúzott, amikor felszólították a helyszín elhagyására. Ekkor egy szervező lépett oda, elhúzta Santorumot a karjánál fogva, majd közölte Garamvölgyi Flórával, hogy nem folytathatja az interjút, és hagyja el a helyszínt. Ezek után három biztonsági őr is közölte vele, hogy távoznia kell, hiába regisztrált be a The Guardian képviseletében még időben Los Angelesből.

Rick Santorumnál levélben érdeklődtünk arról, mi az álláspontja a történtekről.

Mindenesetre az újságíró már azzal a kivételek közé tartozott, hogy a regisztrációját elfogadták. Korábbi kollégánk, Gulyás Balázs például arról írt a Gulyáságyú Médián, hogy március 19-én jelezte az amerikai jogtulajdonosnak részvételi és tudósítási szándékát. Közel hét hét után kapott csak választ a magyarországi szervezőtől. Mint írták, a férőhelyek korlátozott száma és a felfokozott érdeklődés miatt nem követheti a helyszínről az eseményeket.