Ködös nyitás a badacsonyörsi strandon

Ködös nyitás a badacsonyörsi strandon

A badacsonyörsi strand bejárata (Fotó: Magyra Hang/Szabó Zsolt László)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Badacsonyörs nem az a balatoni település, amelyet a strandja miatt jegyeznek a térképeken. Sokkal inkább a borospincéi, sőt pincészetei miatt tartják számon. A Badacsonytomajhoz tartozó Örsnek igazából strandja sincs. Nem is ebből akarnak élni a helyiek. Ám ha már a tó mellett laknak, és évtizedeken át szabad kijáratuk volt a vízre, nem szeretnének más településre utazni, ha fürdeni vagy úszni támad kedvük a Balatonban.

Márpedig idén július 11-éig erre kényszerültek, az egykori kemping területén működő strandhoz vezető utat ugyanis lezárta a területet birtokló cég új vezetése. Ezért kezdeményeztek a helyiek birtokvédelmi eljárást, és indítottak tiltakozóakciót. Időközben azonban a helyi önkormányzat és Fenyvesi Zoltán, a körzet fideszes országgyűlési képviselője elérte, hogy ismét megnyissák a helyiek előtt a strandhoz vezető utat. A megállapodás azonban csak nyár végéig szól, és arról sem tudni hivatalosan semmit, mibe került ez az önkormányzatnak.

A badacsonyörsi strand a volt kemping felől érhető el. Egyetlen bejáratán messziről piroslik a kapun a „behajtani tilos” tábla. A kapu felé közeledve a portásfülkénél az Ötvös Csöpi-filmekből ismert Matuska alakját idéző férfi áll, engem fürkész. Szemlátomást csodálkozik, hogy a hidegfront felhői nem tántorítanak a strandolástól. Azt mondja, itt nem úgy működik a beléptetés, mint máshol: nem tud belépőjegyet adni. Ha jól értem, egyszerű turistaként előbb kártyát kellene igényelnem a Badacsonyörsi Érdekvédelmi Egyesületnél, amellyel aztán bemehetnék.

Az említett egyesület vezetőjével nem sikerült személyesen találkoznom. Szerinte nem kellene már bolygatni a strandügyet, ami azért meglepő, mert egy héttel korábbra még félpályás útlezárást hirdettek a 71-es főútra a strand miatt, ám az utolsó pillanatban lefújták a demonstrációt. Fenyvesi Zoltán, a térség országgyűlési képviselője ugyanis bejelentette, hogy Badacsonytomaj vezetése, Simonné Visi Erzsébet egyesületi elnök és az ő erőfeszítéseinek köszönhetően sikerrel értek véget a tárgyalások a befektetővel. E szerint augusztus 31-éig biztosítják a fürdést a Badacsonyörsre látogatóknak. A megállapodás részleteiről és feltételeiről azonban semmi sem derült ki.

A badacsonyörsiektől azt hallottuk, hogy a titokzatos tárgyalópartner 4,5 millió forintot kért a terület megnyitásáért, ezt alkudták le 1,5 millióra. A pénzt az önkormányzat biztosítja. Emellett az egyesületnek kell rendben tartania a területet. A tagok ezer forintért, a külsősök pedig a duplájáért kaphatnak belépésre jogosító kártyát. (Kerestük kérdéseinkkel az önkormányzatot és Pótz-Nagy Ágostont, a terület két tulajdonosának – Badacsony Park Kft. és Villa Park Badacsony Ingatlanfejlesztő és Turisztikai Kft. – ügyvezetőjét is, de lapzártánkig nem válaszoltak).

A helyiek jól emlékeznek a strand kálváriájára. Az a horgász is, aki éppen hazafelé tart, amikor találkozom vele. Mint mondta, amióta a befektető urak kezébe került a kemping, küzdeni kell a partért. Szavait alátámasztja az Index 2009-es cikke, amely szerint a Veszprém Megyei Közgyűlés 2004-ben adta el a kempingeket üzemeltető Balatontouristot, amely az SCD Group Zrt. érdekeltségébe került. Az egyesület akkor azt írta egy levélben, hogy nem vették figyelembe az érintett települések érdekeit. A terület a tudtuk nélkül cserélt gazdát, s „a hatalmas fejlesztéseket ígérő cég nem kíván foglalkozni a parton élőkkel”. A tiltakozás után időleges megállapodás született a Badacsonyörsi Érdekvédelmi Egyesület és az akkori tulajdonos SCD Group között. A cég kötelezettséget vállalt, hogy „a területen biztosítja a kulturált pihenés és fürdés lehetőségét Badacsonyörs állandó és üdülő népessége részére”.

Az egyesület a napokban felidézte: a 2009-es megállapodásban a tulajdonos vállalta azt is, hogy telekalakítási eljárásban az ingatlan egy kisebb, fürdésre alkalmas, vízparti részére ingyenesen bérleti jogot, haszonélvezeti vagy használati jogot enged az egyesület részére, majd azt az önkormányzat tulajdonába adja.

A megállapodást Badacsonytomaj önkormányzata tudomásul vette, de – mint írják – az ingatlanrész kijelölése és tulajdonba adása azóta is várat magára. Az SCD egyébként ennek ellenére 2011-ben szintén lezárta az utat. A jegyző birtoksértést megállapító határozata után viszont ez évekig nem ismétlődött meg. Ám idén eladták a strandot is magában foglaló területet egyik tulajdonosát, a Badacsony Park Kft.-t. A cégadatbázis szerint a vevő a B-Well ingatlanbefektetési cégcsoport két tagja lett. Ezt megelőzően köszönt le a Badacsony Park Kft. ügyvezetői tisztségéből az ország egyik legbefolyásosabb gazdasági szereplőjének számító Jászai Gellért, és adta át azt a már említett Pótz-Nagy Ágostonnak. Pótz-Nagy a terület másik tulajdonosának, a Villa Park Badacsony Kft.-nek is az ügyvezetője. A badacsonyörsieket idén májusban zárták ki a strandról, és rakták ki az „Építési terület, munkaterület, illetékteleneknek belépni tilos” táblákat. Az egyesület szerint azonban munkálatok nem folynak ott – ennek jeleit mi sem láttuk.

Pótz-Nagy Ágoston ügyvezetőtől azt is tudakoltuk, hogy milyen feltételekkel használhatnák a helyiek a strandot és az odavezető utat szeptembertől –, de nem kaptunk választ. Fenyvesi Zoltán a már említett bejegyzésében azt írta, hogy a kemping is megújul. Emellett egy badacsonyörsi strand létrehozásának lehetőségéről is megállapodtak a befektetővel. Erre vonatkozóan egy nagy összeg is közszájon forog. Mivel azonban sem Krisztin László badacsonytomaji polgármester, sem az ügyvezető nem válaszolt kérdéseinkre, valódiságát nem tudjuk ellenőrizni.

Időközben egyébként az Átlátszó.hu írt a Jászai család badacsonyi érdekeltségeiről. E szerint a Jászai Gellért feleségének tulajdonában álló Kultúr Szektor Kft. a fenntartója a Badacsonyörs központjában lévő, három éve felújított Vánkos Panziónak. Amikor itt – kávézás után – arról érdeklődtünk, hogy nyitva van-e már a badacsonyörsi strand, a felszolgáló azt mondta: nem tudja, utána kellene olvasnia.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Hang 2020/30. számában jelent meg július 24-én.

Hetilapunkat megvásárolhatja az újságárusoknál, valamint elektronikus formában! És hogy mit talál még a 2020/30. számban? Itt megnézheti!