Konzultációt indít Karácsony a sebességcsökkentési tervéről

Konzultációt indít Karácsony a sebességcsökkentési tervéről

Karácsony Gergely főpolgármester beszédet mond az új összetételű Fővárosi Közgyűlés alakuló ülésén a Városháza dísztermében 2019. november 5-én (Fotó: MTI/Balogh Zoltán)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A fővárosi közgyűlés Fidesz-frakciójának javaslatait beépítve írta alá Karácsony Gergely főpolgármester a forgalomcsillapításról szóló határozatát, amellyel – megfogalmazása szerint – konzultációsorozat kezdődik a nagy visszhangot kiváltó tervéről.

Ennek lényege, hogy a fővárosban csökkentenék az autók sebességét ott, ahol jelenleg 70 kilométeres/órás sebességgel lehet haladni, egyes belvárosi utcákban akár teljesen meg is szűnne a forgalom, illetve kerékpárutak, zebrák és járdák készülnének.

A főpolgármester ma délután azt közölte, hogy örül a koncepciót érintő nagy vitának. Szerinte minél többet beszélnek róla, annál kevesebb a félreértés és a félremagyarázás, és tapasztalatai szerint annál több a támogató is. Azt írta, hogy szó sincs arról, hogy a városban mindenhol eltörölnénk a 70-es, vagy az 50-es sebességhatárt, hanem a jelenleg is nagy területen lévő forgalomcsillapított zónákat szeretnénk kiterjeszteni a most még túlzsúfolt lakóövezetekre; a sebességcsökkentésre pedig ott kerülhet sor, ahol ez indokolt.

Szerinte az sem igaz, hogy minderről maga akarna dönteni. Ehelyett konzultációs folyamat elindításáról van szó, a budapestiek véleményének kikéréséről. – A kerületi polgármesterekkel egyeztetve mintaprojekteket indítunk, ezek tapasztalatait is a budapestiek elé tárjuk, az ő véleményük kikérése után, az végéig születik meg a részletes intézkedési terv – közölte.

Karácsony a célokról azt írta, nullára kell csökkenteni a halálos közúti balesetek számát, élhetőbb és zöldebb környezetre van szükség, és azt szeretné, ha okosan reagálnának a kerékpárosok és a gyalogosok megnövekedett, jogos igényeire.

A főpolgármester ma azt követően szólalt meg, hogy szerdán a Kossuth rádió reggeli műsorában Vitézy Dávid, a kormányzat szerveként működő Budapest Fejlesztési Központ vezérigazgatója is éles kritikával illette Karácsony elképzeléseit.

Vitézy akkor úgy fogalmazott, hogy nem újdonság, hogy a sebességet csökkentve tegyék biztonságosabbá Budapestet. Arról beszélt, hogy a legtöbb lakóövezetben már most is csak 30 kilométer/órával lehet közlekedni, s egyéb korlátozásokat is bevezettek.

Szerinte a kerületeket bevonva, utcáról utcára kell dönteni a kérdésben, s nem „fűnyíróelv” szerűen bevezetni a korlátozást. Vitézy úgy fogalmazott, hogy „Azt a célt kell kitűzni, hogy Budapesten kevesebben haljanak meg az utakon, mert e téren nagyon rosszul állunk az európai fővárosokkal való összehasonlításban” - hozzátéve, hogy egyes utakon a 70-ről 50 kilométer/órára való visszalépés túlzás lenne.