Koronavírus: senki sem tudja, hányan vannak a tünetmentes hordozók

Koronavírus: senki sem tudja, hányan vannak a tünetmentes hordozók

Szájmaszkot vesz fel egy védőruhát viselő egészségügyi alkalmazott a tüdőgyulladást okozó új koronavírus-járvány elleni védekezésül egy szöuli piacon, ahol fertőtlenítést végeznek 2020. február 27-én (Fotó: MTI/AP/Ahn Jung Dzsun)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Egyre többen kérdőjelezik meg az Egészségügyi Világszervezet (WHO azon korábbi kijelentését, hogy az esetek mindössze 1-3 százalékában adják át a fertőzést a tünetmentes koronavírus-hordozók. Ez azért is érdekes kérdés, mert a koronavírus elleni védekezést is meghatározza, valójában mekkora ez a mutató. Ahhoz, hogy megbízhatóbb adatokhoz lehessen jutni, először azt kell tanulmányozni, hány olyan vírushordozó lehet, aki tünetmentes. Eddig egyik vizsgálat sem tökéletes, amely a tárgyban született, hiszen nagyon eltérő esetszámmal és vizsgálati protokollal rendelkező országokból származnak az adatok. 

Mennyi koronavírusos fertőzött lehet valójában? | Magyar Hang

Talán túlzás nélkül állítható, az egész világ azon aggódik, hogy vajon a koronavírus lesz-e az az egész világot megfertőző járvány, amelynek eljövetelét az epidemológusok évek óta előrejelzik, és amelyik a száz évvel ezelőtti spanyolnáthához hasonlóan rengeteg áldozattal járna.

Kínában február végére több mint 43 ezer olyan személy volt, akinek pozitív lett a koronavírus-tesztje, de nem voltak tünetei. Őket karanténba helyezték, és megfigyelték, de az akkori protokoll szerint nem kerültek bele az igazolt fertőzöttek állományába, amely mintegy 80 ezer esetnél állt ezen a ponton. Hivatalos kínai forrásból származó adatok arra utalnak, hogy a tünetmentes fertőzöttek száma egyharmada lehet a regisztrált eseteknek. – Ők a csendes hordozók, akik köztünk járnak – írja a South China Morning Post hongkongi lap. 

Dél-Koreában kicsit mások az arányok: az ázsiai országban már több mint 300 ezer tesztet végeztek, és a fertőzöttek több mint 20 százaléka a kórházi karantén alatt sem produkált tüneteket. Érdekesek a februárban Japán partjainál karantén alá vont Diamond Princess üdülőhajó számai: a 3711 utas és dolgozó körében több mint 3 ezer tesztet végeztek, ezek 712 esetben bizonyultak pozitívnak, és közel a felük, 334 tünetmentes hordozó volt a tesztelés idején. A fertőzöttek 18 százaléka később sem mutatott semmilyen tünetet – olvasható a Nature tudományos magazinban.

Az austini székhelyű Texasi Egyetemen folytatott kutatás több mint 450 kínai fertőzött esetét vizsgálva kimutatta, hogy a Covid-19 betegek több mint tíz százalékát olyanok fertőzték meg, akiknél még nem jelentek meg a tünetek. Vagyis tíz fertőzésből több mint egyet olyan személy okozott, aki nem érezte magát betegnek, de már a szervezetében ott volt a vírus. Gerardo Chowell, az atlantai egyetem matematikai járványügyi specialistája több tanulmány összegzése alapján arra jutott, hogy a tünetmentes vagy enyhe tüneteket mutató esetek az összes fertőzés 40-50 százalékát jelenthetik. 

Mindebből még nehéz pontos következtetéseket levonni, de a számok arra utalnak, hogy sokkal több lehet az azonosítatlan fertőzött, mint korábban gondolták, és nő a gyanú, hogy ez a tünetmentes csoport is – amely nem is olyan kicsi – bőven képes terjeszteni a fertőzést. Egy átlagos koronavírus-páciens általában a fertőzéstől számított öt napon belül mutatja az első tüneteket, egyes ritka esetekben ez három hét is lehet. Ho Pak-leung, a hongkongi egyetem járványügyi professzora szerint több vizsgálatuk igazolja, hogy a tünetek megjelenése előtt egy-két nappal már képes volt fertőzni a páciens, de egyelőre nem lehet megmondani, mekkora szerepe van a vírus terjesztésében a tünetmentes csoportnak. Tudósok mindenesetre attól tartanak, hogy az azonosítatlan hordozóktól indulhatnak ki a járvány újabb hullámai. Mostanra a világon több mint 316 ezerre nőtt a fertőzöttek száma, az áldozatok száma pedig meghaladta a 13600-t.