Közel száz védett szalamandrát próbáltak kicsempészni az országból

Közel száz védett szalamandrát próbáltak kicsempészni az országból

A foltos szalamandráknak helyet adó Jegenye-völgy (Fotó: Facsinay Kinga/Magyar Hang)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Csaknem száz, védett foltos szalamandrát akartak átcsempészni a budapesti Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren; a pénzügyőrök az állatokat átadták a fővárosi állatkertnek – tájékoztatta a Nemzeti Adó- és Vámhivatal kedden az MTI-t.

A kétéltűeket egy Magyarországról Németországba induló szállítmányban találták, amely a kísérő okmányok szerint játékot tartalmazott, de az ellenőrzésen, a röntgenkép alapján felmerült a gyanú, hogy állatok vannak benne – közölték.

A Fővárosi Állat- és Növénykert munkatársai megállapították, hogy a zsákokban 93 élő foltos szalamandra van. A szakértő szerint az állatok védettek, külföldre szállításuk engedélyköteles. A szalamandrák természetvédelmi értéke több mint 4,6 millió forint.

Kis Péter András, az adóhivatal szóvivője arról tájékoztatta az MTI-t, hogy az ügyben a NAV feljelentést tett a rendőrségen természetkárosítás bűntette miatt.

Legutóbb akkor írtunk a foltos szalamandrákról, amikor kiderült, hogy helyi védettséget kap az a II. kerületi terület, a Jegenye-völgy, amely mintegy 1800 foltos szalamandra élőhelye. Korábban az a veszély fenyegetett, hogy NER-közeli befektetők szeretnének építkezni a területre, de miután a fővárosi közgyűlés megszavazta a II. kerület előterjesztését a helyi jelentőségű természetvédelmi területté nyilvánításról, most úgy tűnik, januártól tilos lesz az építkezés a magántulajdonú telkeken.