Közös ellenzéki jelöltként indulna 2022-ben több volt jobbikos

Közös ellenzéki jelöltként indulna 2022-ben több volt jobbikos

Sneider Tamás és Varga-Damm Andrea független képviselők az Országgyűlés plenáris ülésén 2020. június 2-án (Fotó: MTI/Kovács Tamás)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Közös egyéni jelöltjeként indulna a 2022-es parlamenti választáson több volt jobbikos politikus is – derül ki a Népszava cikkéből.

„Engem a hatvani választókerületből kerestek meg sokan, hogy vállaljam el az egyéni jelöltséget” – mondta Sneider Tamás volt pártelnök a lapnak. Ha a politikai egyeztetések eredményre vezetnek, kész az ellenzék közös egyéni jelöltjeként indulni. Ennek azonban szerinte akkor van értelme, ha listán is helyet kap, különben elvesznek a rá adott töredékszavazatok. Sneider úgy számol, hogy két lista lesz, az egyiket a Jobbikkal kiegészülő baloldali pártok állítják, a másikat a Momentum–LMP. Esetében a momentumos lista jöhet szóba – mondta a Népszavának.

Sneider arról is beszélt, hogy a kilépett jobbikosok jelentős része nem szakított a politikával. Az ország több pontján egyesületeket hoztak létre, amelyek a következő önkormányzati választásokon induló jelölteknek megfelelő hátteret nyújthatnak majd. Hozzátette, a 2022-es egyéni jelöltekről és a listás helyekről augusztus 20-a után várhatók komoly egyeztetések az ellenzéki pártok között. A pártalapítást nem látja időszerűnek.

„Úgy érzem, hozzá tudnék járulni ahhoz, hogy 2022-ben megtörténjen a kormányváltás” – jelentette ki Bana Tibor, aki Szombathelyről kapott megkereséseket, hogy induljon el egyéni jelöltként. A hozzá eljutott visszajelzések alapján több ellenzéki politikai erő „kifejezetten pozitív módon” viszonyul személyéhez. – A sikerhez meg kell találni azt a politikust, aki alkalmas rá, hogy megszólítsa a Fideszből kiábrándult szavazókat is – mondta Bana Tibor, szerinte ő ilyen személy.

Varga-Damm Andrea pénteken jelentette be, hogy ősszel új mozgalmat indít, megcélozva azt a hárommillió választót, akik nem mennek el szavazni, mert egyik párt sem szimpatikus nekik. „Nem fogok tétlenül ülni, és arra várni, hátha jön egy kocsi, ami felvesz. Ősztől proaktív politizálásba kezdek” – mondta most a Népszavának. Hozzátette, nem zárja ki, hogy a parlamenti választáson valamelyik egyéni választókerületben közös ellenzéki jelölt legyen.

Bencsik János írásban küldte el válaszát a Népszavának. Mint írta, elmondhatatlanul zavarja, hogy az ellenzéki pártok és képviselők többsége már most, a ciklus felénél „választókörzetekkel és listákkal kufárkodik, üzenget” ahelyett, hogy a remélt közös kormányzás alapvető értékeit és programját fektetnék le. Azért tartja ezt elhibázottnak, mert a szavazók ebből csupán annyit érzékelnek, hogy az ellenzéket csak a saját túlélése és egzisztenciája érdekli.

Ez az egyik fő oka annak, hogy egy pártot sem keresett meg olyan kéréssel, hogy vegyék fel a listájukra, vagy biztosítsanak neki koordinált választókerületet. A másik, hogy nem is nagyon lát olyan parlamenten belüli vagy kívüli pártot, amelynek a programjával teljesen azonosulni tudna.