Közös közleményben utasítja vissza több civil szervezet is a kormány „önkényvédelmi törvényét”

Közös közleményben utasítja vissza több civil szervezet is a kormány „önkényvédelmi törvényét”

A szuverenitásvédelmi törvénycsomag elfogadása (Forrás: parlament.hu)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Összesen hét civil szervezet adott ki közös közleményt arról szerdán, hogy a parlament által megszavazott „önkényvédelmi törvény” végső változatát is elutasítják.

A Magyar Hanghoz is eljuttatott közleményük szerint „ezt a törvényt nem lett volna szabad elfogadni, mert az nincs összhangban az alkotmányos, nemzetközi és európai uniós kötelezettségekkel”. A szervezetek emlékeztetnek arra, hogy „a jogsértés ellen úgy tudunk leghatékonyabban fellépni, ha nem ijedünk meg és végezzük tovább a munkánkat. Az alulírott szervezetek segítséget kínálnak azoknak a civil szervezeteknek, közéleti kérdésekben véleményt mondó polgároknak és médiaszereplőknek, akiket a törvény alapján vegzálni kezdenek”. A közleményt az alábbi szervezetek írták alá:  Amnesty International Magyarország, K-Monitor, Magyar Helsinki Bizottság, Mérték Médiaelemző Műhely, Political Capital, Társaság a Szabadságjogokért és a Transparency International Magyarország.

Arra is kitértek, több alulírott szervezet is tagja a Civilizáció koalíciónak, ami „A demokrácia nem veszélyezteti Magyarország szuverenitását” elnevezésű tiltakozó kampányt indított. Ehhez eddig több mint 130 civil szervezet és közel 13 000 magánszemély csatlakozott, és aki támogatná ezt, az ezen a linken teheti meg.

Szerdán több független szerkesztőség, köztük a Magyar Hang is közös közleményt adott ki, amely szerint „a »Szuverenitásvédelmi Hivatal« kártékony és jogállamellenes, mégsem félemlítheti meg a független médiát”.