KSH: Már a magyarok 40 százaléka oltatná be magát

KSH: Már a magyarok 40 százaléka oltatná be magát

Az oltócsoport tagja Csomor Józsefné lakót oltja be a Pfizer-BioNTech koronavírus elleni vakcinájának második adagjával a Szolnoki Kistérség Többcélú Társulása Egyesített Szociális Intézménye Vízpart körúti idõsotthonában 2021. január 31-én (Fotó: MTI/Mészáros János)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legfrissebb felmérése szerint január utolsó hetében már a megkérdezettek 40 százaléka mondta, hogy biztosan, 27 százaléka pedig „talán” beoltatná magát. December első hetében még csak 15 százalék volt a biztosan oltatók aránya, a talán oltatóké pedig 28 százalék. Folyamatosan emelkedik tehát az oltási hajlandóság.

Az oltást elutasítók aránya ugyanebben az időszakban 36 százalékról 24 százalékra esett vissza. A 65 év felettiek 62 százaléka és a felsőfokú végzettségűek 55 százaléka tervezi, hogy beoltatja magát, vagyis a kor előrehaladtával nő az oltási kedv. 

A nemek között nem nagy a különbség, a nők közül valamennyivel többen válaszolták azt, hogy beoltatnák magukat. Az iskolai végzettség is nagyban befolyásolja az oltási hajlandóságot: a fiatalok és az alacsonyabb végzettségűek a legelutasítóbbak. A nyolc osztályt végzettek között csak 28 százalék oltatná be magát biztosan, az érettségizetteknél ez az arány 41 százalék, a felsőfokú végzettségűeknél pedig 55 százalék.

A KSH szerint az oltáshoz való hozzáállást leginkább a vakcina biztonságosságáról alkotott kép befolyásolja. A megkérdezettek 80 százalékát a járvány súlyossága, a megbetegedések, halálozások száma, 75 százalékát az oltással kapcsolatosan sajtóban, médiában megjelenő hírek, ugyancsak 75 százalékát a kormányzati kommunikáció, illetve 63 százalékát a közösségi médiában megjelenő információk is befolyásolják. Ugyanakkor a válaszadók több, mint a fele (58 százaléka) egyáltalán nem veszi figyelembe az oltásellenes, oltásszkeptikus csoportok véleményét.