Lánchíd-felújítás: A BKK eleget tett az új követelményeknek

Lánchíd-felújítás: A BKK eleget tett az új követelményeknek

A Lánchíd (Forrás: Pixabay)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A Lánchíd felújításának közbeszerzési eljárása kapcsán a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) Igazgatósága a mai napon eleget tett a Közbeszerzési Hatóság újonnan támasztott követelményeinek – olvasható a BKK közleményében. Mint emlékeztettek rá, a Lánchíd felújításával kapcsolatos közbeszerzést azért kaszálta el a hatóság, mert a 10 éves (120 hónapos) referencia-időszakot soknak tartotta, előírta annak 8 évre (96 hónapra) való csökkentését.

„Ez sajnálatos módon azzal jár, hogy csak azok a cégek indulhatnak, amelyek az elmúlt 8 évben részt vettek hídépítésben. A Fővárosi Önkormányzat és a BKK azt szerette volna, hogy ez az időszak 10 év legyen, több cég indulhasson, és nagyobb legyen a verseny ” – olvasható a közleményben.

Az augusztus 4-i igazgatósági döntés lehetővé teszi, hogy a felújítás az eredeti terveknek megfelelően 2021 tavaszán elkezdődjön.

Korábban a Fővárosi Önkormányzat is kiadott egy közleményt az üggyel kapcsolatban, amelyben azt írták, hogy igazgatósága július 24-én alapos mérnöki és jogi előkészítés után fogadta el a Lánchíd felújítására vonatkozó közbeszerzés kiírását. Szerintük a referenciaidőszak rövidítésével a Közbeszerzési Hatóság versenykorlátozó döntést hozott, de a hatályos jogszabályok és a Lánchíd felújításának sürgető szüksége azonban nem ad más lehetőséget, mint a kormányzati hatóság előírásának beépítését a kiírásba.

Hozzátették: a Lánchíd felújítása nemzeti érdek, és a budapestieknek az a legfontosabb, hogy minél előbb elkezdődjön a felújítás.

Karácsony Gergely is úgy fogalmazott a Facebookon, hogy a döntéssel nem értenek egyet, az eredeti kiírást jogilag is megalapozottnak tartják, mégis, a hatályos szabályok és a Lánchíd felújításának sürgető szüksége miatt megteszik, amit a hatóság kér. Ezt a BKK igazgatósága haladéktalanul megteszi, a Lánchíd felújítását tehát ez nem hátráltatja. – Tegyük hozzá: a politikai viszonyok ismeretében az lett volna a nagyobb meglepetés, ha a kormányzati hatóság jóváhagyta volna a kiírást – fűzte hozzá.