Láthatatlan luxus: milliók tűntek el a szabolcsi kisvárosban

Láthatatlan luxus: milliók tűntek el a szabolcsi kisvárosban

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Állok az ajaki Péter-tó partján, és az az érzésem, hogy a fejem felett repkedő varjak nem is kárognak, hanem rajtam nevetnek.
– Itt a futballpálya, látod? – kérdi kísérőm. Egy lapos földterületre mutat, ahol se gyep, se kapu, se krétával felrajzolt kezdőkör. Csak a nagy üresség egy házak által határolt placcon.
– Csak a varjakat látom – mondom.
– Hát pedig, ott van a tanuszoda is. Ha jön a belvíz, akkor átalakul majd a focipálya, és úszni lehet – közli a sörözgető társaságát otthagyó idegenvezetőm, aki csatlakozik a var-jakhoz, és velük nevet rajtam. Aztán együtt kacagunk, amikor egy salakkupacra mutat.
– Ez meg itt Ajak teniszpályája, át van adva ez is – közli.

(…)

Ajakon a tavalyi önkormányzati választáson az első eredmény szerint mindössze öt szavazattal előzte meg Kerekes Miklóst, a korábbi fideszes vezetőt a független Ragány Adrienn. Kerekes számtalan kifogással élt az eredmény miatt, még a szavazatokat is újraszámoltatta – ahol aztán kiderült, hogy nem öt, csupán két vokssal kapott ki. Az újraszámolás idején a szavazatokat tároló urnát a polgármesteri hivatalban őrizték az új városvezető támogatói. Október 13-án pedig, ahogy idegenvezetőm fogalmazott, „bizonyos határozott fellépésűek” azt akadályozták meg, hogy leszavazzanak az Ajakra, „egy-egy házba akár harmincasával” bejelentkezett ukránok.

(…)

A másik hallható felhördülést, suttogáshullámot Kerekes Miklós ki nem vett szabadságainak utólagos kifizetése okozta: papíron mindössze néhány napot írt vagy íratott ki a volt polgármester, miközben a közösségi oldalán mindenki számára láthatók voltak a síelős fotói. Minden mást – például a közel százmilliós tartozásról szóló részletes tájékoztatót – síri csendben hallgattak végig az ajakiak. A fantomberuházásokat végigmutogató idegenvezetőm egyébként következetesen rosszul használ egy kifejezést: körsétánk alatt szabadrablás helyett végig „sajátrablást” emleget.

Mit szólt mindehhez az egykori polgármester? Mi lett a cégeivel a választások után? Mennyi pénzt fizetett kapott a volt városvezető benzinkútja a településtől?
Riportunkat elolvashatja a Magyar Hang február 7-én megjelenő 2020/6. számában!

Hetilapunkat megvásárolhatja az újságárusoknál, valamint elektronikus formában a Digitalstandon! És hogy mit talál még a 2020/6. szám-ban? Itt megnézheti!