Lázár: a pszichológusok és pedagógusok V. János oldalára álltak

Lázár: a pszichológusok és pedagógusok V. János oldalára álltak

Lázár János a tájékoztatón. (Forrás: a miniszter Facebook-oldala)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

– A bicskei gyermekotthont korábban vezető (később pedofília miatt elítélt) Vásárhelyi Jánossal szemben 2011-ben volt nyomozás a bejelentések nyomán, és több mint száz oldalnyi nyomozati anyagot készítettek, kimerítő vizsgálat volt, ám az intézet vezetőjével szemben akkor nem lehetett eljárni – a többi között erről beszélt kérdésekre válaszolva az amúgy az új tarifarendszerről tartott tájékoztatón Lázár János. Az Építési és Közlekedési Minisztérium vezetője azt mondta, hogy a kormányfő kezdeményezésére nemrég indított vizsgálat keretében eddig azt állapították meg, hogy az ügyben annak idején 35 tanút hallgattak meg, köztük pszichológusokat és pedagógusokat is – ők azonban nem tettek terhelő vallomást Vásárhelyi Jánosra.

„Megdöbbentő módon a pszichológusok azt mondták, hogy a gyerekek nem mondanak igazat, és a pedagógusok is, akik ott dolgoznak az intézményben, azt mondták egybehangzóan, hogy a gyerekek hazudnak. Ez 2011-ben történt. Ezért az intézmény vezetőjével szemben gyanúsításra nem kerülhetett sor. Tehát az a pedagógusközösség, aki az igazgató keze alatt dolgozott, összezárt az igazgató mögött, nem tett rá terhelő vallomást, és azok a szakértő pszichológusok, akiket fölkért a rendőrség, vagy akik az intézményben dolgoztak, azok azt mondták, hogy a gyerekek hazudnak. Magyarul a pszichológusok és az ott tanítók nem a gyerekek oldalára, hanem az igazgató oldalára álltak”.

Lázár János úgy fogalmazott: „Egészen biztos vagyok abban, hogy ez az ember 26 éven keresztül folyamatosan abuzálta az ott lakó gyerekeket. Egy ilyen embert a börtönből nem szabad kiengedni, egy ilyen embert nem tíz évre kell elítélni, hanem sokkal többre, ennek az embernek a börtönben van a helye, szóba sem kerülhet, hogy hamarabb kikerüljön, és sokkal súlyosabb büntetést kell kiszabni minden pedofil ügyben”. Szerinte ez egy olyan ügy, ahol még a halálbüntetés is felmerülhetne opcióként. Azt mondta, a bírót is meg kellene kérdezni, hogy Vásárhelyi miért csak 10 évet kapott, amikor 25-öt is kaphatott volna. Azt is vizsgálni kell, hogy 2011 előtt mi történt az ügyben. „Azt tudom mondani, hogy tűzzel-vassal tárjuk föl, minden akadályt elhárítva, egészen 2011-ig, vagy akár 1990-ig visszamenően ennek az intézménynek a működését és a törvénytelenségek vélhető sorozatát. És ez nem független a kitüntetési ügytől. A kitüntetési ügy pedig nem független a kegyelni ügytől”.

Megemlítette a miniszter, hogy míg 2010 előtt 80 ember volt börtönben pedofil- vagy pedofil jellegű bűncselekmények elkövetése miatt, most viszont 660-an ülnek ugyanezért. Bírálta az ellenzéket, amely szerinte politikai előnyt akar kovácsolni a gyerekek szenvedéséből, ugyanakkor megjegyezte: nincs felmentés a kegyelmi döntésre és nincs olyan ok, amiért kegyelmet kaphatott volna a bicskei gyermekotthon egykori igazgatóhelyettese. (Ő az a K. Endreként elhíresült Kónya Endre, aki az intézet volt igazgatóhelyetteseként a pedofil igazgató bűntársa volt, és sokáig segített eltussolni a gyerekek elleni bűncselekményeket). Azt is közölte: szerinte vizsgálni kell, hogy 2011 előtt mi történt az ügyben, majd megemlítette, hogy az illetőt úgy nevezték ki ennek az intézménynek az élére, hogy tudták róla: homoszexuális. „Nem tudunk eltekinteni ennek a körülménynek az értékelésétől” – tette hozzá a miniszter. Arra a kérdésre, hogy ez vajon nem ismét a homoszexualitás és a pedofília összemosása, (ahogy az a gyermekvédelminek nevezett melegellenes törvény ügyében is történt), Lázár János kijelentette: nem akar semmit semmivel összemosni, nem is akar ebben a kérdésben egyelőre állást foglalni, csak egy tényt közölt.

Bár többször is visszakérdeztek az újságírók, K. Endre kegyelme miatt nem kért bocsánatot. Szerinte Orbán Viktor és a kormány eddig megszólaló tagjai már kifejezték együttérzésüket a kegyelmi üggyel kapcsolatban és Novák Katalin bocsánatkérése elegendő volt, mert köztársasági elnökként az egész országot képviselte. Szerinte akkor az egész ország megkövette az áldozatokat.