Lázár János ajánlattal állt elő a józsefvárosiaknak – Pikó András polgármester reagált rá

Lázár János ajánlattal állt elő a józsefvárosiaknak – Pikó András polgármester reagált rá

Lázár János (Fotó: Lázár János / Facebook)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

– A VIII. kerület vezetése – noha többször, sok fórumon kértem – továbbra sem hajlandó elmondani, hogyan rendezzük, fejlesszük a Pázmány Campus beruházáshoz kapcsolódó területet. Ezért most a Palotanegyedben élőknek szeretnék ajánlatot tenni – erről írt Lázár János építési és közlekedési miniszter közösségi oldalán pénteken. 

 

Az alábbi konkrétumokat ígérte:

„1. Felújítják a beruházás közvetlen szomszédságában lévő utcák társasházainak homlokzatát:
• Bródy Sándor utcában (Múzeum krt. – Szentkirályi u. közötti szakaszán)
• Szentkirályi utcában (Bródy Sándor u. – Múzeum u. közötti szakaszán)
• Múzeum utcában (Múzeum krt. – Szentkirályi u. közötti szakaszán)

2. Felújítják a közterületeket – megújulnak a járdák, útburkolatok, a kapcsolódó közmű infrastruktúra, és ezzel egyidejűleg zöldítésre – fa- és cserjetelepítésre - is sor kerül a:
• Puskin utcában (Rákóczi út - Bródy Sándor u.),
• Múzeum utcában (Múzeum krt. - Szentkirályi u.),
• Szentkirályi utcában (Mikszáth K. tér – Rákóczi út),
• ⁠Bródy Sándor utcában (Múzeum krt. - Horánszky u.)
• Pollack Mihály téren
• Vas utca és Trefort utca teljes szakaszán

3. Vételi ajánlatot tesznek azoknak a lakástulajdonosoknak, akiknek ingatlanjaik a Pázmány Campus közvetlen közelében vannak az alábbi társasházakban:
• Bródy Sándor u. 9,
• Szentkirályi u. 23, 29-31 és 33-35. szám alatt”.

A miniszter ajánlatára reagált Pikó András, Józsefváros polgármestere. Leszögezte: „addig, amíg az otthonok biztonsága nem garantált, amíg a tervek szükséges módosításáról nincs konszenzus, a Lázár János által a »józsefvárosiaknak tett ajánlatok« idő előttiek”. – Elismerem, komoly közterületi fejlesztést ígér a negyed számára, ugyanakkor a Palotanegyedben most élők kivásárlását és otthonvesztését célozzák. Ebben nem veszünk részt! – jelentette ki. Arra is kitért, szükségesnek tartják a tervek módosítását, a rádió értékkel bíró épületeinek megőrzését, a Campus funkcióinak szükséges csökkentését. Mindezek előtt olyan állékonysági vizsgálatok elvégzését is szeretnék, melyek minden kétséget eloszlatva mutatják meg, hogy a környék lakóépületeire a tervezett bontások és építkezések milyen hatással járhatnak.

– Számunkra és a lakóink számára nem megoldás az, ami a kormány számára természetes, hogy a bontás és az építkezés miatt veszélyeztetett, vagy lerontott lakásokból kivásárolják a lakosainkat. A társadalmi egyeztetés azt mutatta, hogy a palotanegyediek kötődnek a jelenlegi otthonaikhoz és ragaszkodnak ahhoz, hogy ezeket az épülő Campus se veszélyeztesse. Nem épülhet ilyen áron a kerületünkben egyetemi központ – tette hozzá.

Pikó „nagyon helyesnek” nevezte, hogy 2025. december 31-ig kitolta a Pázmány Campus előkészítésének határidejét, „van tehát időnk minden nyitott kérdést, így Lázár Miniszter Úr ajánlatait is megtárgyalni és megegyezésre jutni azokról”.