Zelenszkij: Ukrajna megkapta az első F-16-os vadászgépeket

Zelenszkij: Ukrajna megkapta az első F-16-os vadászgépeket

Ukrajnának átadott F-16-os Volodimir Zelenszkij videójában

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Két amerikai gyártmányú F–16-os vadászgépet mutatott be újságíróknak Volodimir Zelenszkij ukrán elnök vasárnap, hangsúlyozva ugyanakkor, hogy ezek száma még nem elegendő. „Most már ez a valóság. Valóság az égboltunkon. F–16-osok Ukrajnában” – mondta Zelenszkij a titkos helyszínen tartott ünnepségen. „Büszke vagyok minden srácunkra, akik megtanulták ezeknek a repülőgépeknek a kezelését, és már hazánkért használják őket” – mondta Zelenszkij a Telegram- és X-csatornájára is feltöltött videóban.

Az amerikai Lockheed Martin gyártótól származó repülőgépeket Ukrajnán belül fogják használni – mondta Zelenszkij a légierő pilótáival tartott találkozón egy repülőtéren. Nem világos, hogy a repülőgépek részt vettek-e már harci bevetéseken. A videó állítása szerint azt is mutatja, hogy egy ukrán F–16-os repülőgép a fekete-tengeri Odessza város felett repül. Zelenszkij reméli, hogy az F–16-osok „pontosan azokat a harci eredményeket hozzák el Ukrajnának, amelyek közelebb hozzák a győzelmünket – az Ukrajna számára igazságos békét” – folytatta Zelenszkij. „A háború kezdete óta beszélünk arról partnereinkkel, hogy le kell zárni a légterünket az orosz rakéták és repülőgépek elől. Több száz találkozót és tárgyalást tartottunk légierőnk, légvédelmünk, hadseregünk képességeinek megerősítése érdekében. Gyakran hallottuk azt a választ, hogy lehetetlen, de mi mégis valóra váltottuk” – jelentette ki az államfő. Köszönetet mondott Ukrajna azon partnereinek – kiemelve Dániát, Hollandiát és az Egyesült Államokat –, akik lehetővé tették azt, hogy országa F-16-os vadászgépeket kapjon. Zelenszkij nem fedte fel, hány repülőgép érkezett meg Ukrajnába. Reményét fejezte ki, hogy hamarosan újabb gépek érkeznek.

Ukrajna az orosz támadó háború 2022. februári kezdete óta sürgeti szövetségeseit, hogy szállítsanak F–16-osokat, hogy megtörjék Moszkva légi fölényét és jobban megvédhessék saját városaikat. Az AFP hírügynökségnek adott májusi interjújában Zelenszkij azt mondta, hogy országának összesen mintegy 130 F–16-os repülőgépre lenne szüksége ahhoz, hogy elérje az orosz légierővel szembeni erőegyensúlyt. Több ország is felajánlott repülőgépeket, ezek első részéete érkezhetett meg Ukrajnába.

Mint július közepén a Magyar Hang megírta, szép csendben dán és holland F–16-osok landolnak új, ukrajnai bázisukon. Azt akkor sem lehetett tudni, hogy hágy repülőgép érkezik, de a dán–holland–belga–norvég négyes összesen körülbelül nyolcvan F–16-ost szállít le Ukrajnának. Ezek negyedik generációs, amerikai gyártású repülőgépek, amelyek alkalmasak orosz cirkáló- és más föld-levegő rakéták elfogására, potenciálisan légi támogatási eszközként bevethetők a földi hadműveletek során, és olyan rendszerekkel is rendelkeznek, amelyek képesek csapást mérni az orosz föld-levegő rakétarendszerekre. Az F–16-osok minőségi ugrást jelentenek az ukrán légierő számára, amely eddig nagyrészt a szovjet időkből származó MiG–29-es és Szu–27-es harci repülőgépekre támaszkodott az orosz invázió elleni küzdelemben.