Lázár történelmi bérmegállapodást emleget

Lázár történelmi bérmegállapodást emleget

Lázár János (Forrás: Lázár János/Facebook)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Újabb érdekképviselet írta alá a bérmegállapodást a MÁV-Volán-csoportnál, így már csak egy, a korábbi Volán-sztrájkokat is szervező szakszervezet nem fogadta el az ajánlatot.

Lázár János a Facebook-oldalán történelmi nevezte a három évre szóló bérmegállapodást, amelyet a kilenc szakszervezetből hét már kedden aláírt, két volánbuszos szervezet azonban az időt kért. Szerdán reggel végül az egyikük – a Közúti Közlekedési Szakszervezet (KKSZ) – jelezte, hogy aláírják ők is. Az építési és közlekedési miniszter úgy látja, hogy a munkavállalók érdekét szolgálja a döntés, miután a Volánbusz dolgozói három év alatt legalább 28,4 százalékos béremelést kapnak majd. Ebből az idén 17 százalékos béremelés jut a 600 ezer forintos alapbérrészig, tehát – ahogy korábban arról már írtunk – legalább hetvenezret kap majd mindenki. A buszsofőrök esetében a megállapodás idén húsz százalék feletti béremelést jelent, a továbbiakban pedig jogi garanciát, hogy a bér biztosan az infláció mértéke felett fog növekedni. Lázár János hozzátette, január 31. éjfélig csatlakozhat még a másik szakszervezet is, a Volánbusz-dolgozók így kaphatnák meg januártól a magasabb bért. – Én az utolsó percig várom őket – fogalmazott a miniszter.

A Szolidaritás Autóbusz-közlekedési Szakszervezet (SZAKSZ) a bérajánlatot elfogadhatatlannak tartotta, ezért hirdetett többször is sztrájkot, bruttó 90 ezer forintos fizetésemelést követelve erre az évre. A szakszervezet vezetője, Dobi István a héten lapunknak kifejtette: információik szerint vasárnap az érintett járatok fele kimaradt, hétfőn délutánra pedig elérhette a 70 százalékot ez az arány. A Volánbusz ugyanakkor azt írta, a hétfőre vezényelt autóbusz-vezetők 56 százaléka nem vette fel a munkát.