„Legalább tartózkodjon a védelmi erőfeszítéseink akadályozásától” – válaszolt Orbán Viktor

„Legalább tartózkodjon a védelmi erőfeszítéseink akadályozásától” – válaszolt Orbán Viktor

Orbán Viktor miniszterelnök napirend előtt felszólal az Országgyűlés plenáris ülésén 2020. március 23-án. Jobbra a koronavírus-járvány miatt egészségügyi maszkot viselő Harrach Péter, a KDNP frakcióvezetője (Fotó: MTI/Kovács Tamás)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Válaszlevélben reagált Orbán Viktor miniszterelnök az Európa Tanács (ET) főtitkárának bírálataira, melyeket Marija Pejcinovic Buric a koronavírus-veszélyhelyzettel kapcsolatos magyarországi jogalkotási folyamat kapcsán írt keddi levelében fogalmazott meg – tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke csütörtök reggel.

A magyar miniszterelnök fölkérte a főtitkárt, hogy legyen szíves tanulmányozni az Országgyűlés előtt lévő törvényjavaslat pontos szövegét, valamint vizsgálja meg más államok hasonló jogi gyakorlatát is – mondta a sajtófőnök. „Ha Ön nem képes segíteni nekünk a jelenlegi válsághelyzetben, kérem, legalább tartózkodjon a védelmi erőfeszítéseink akadályozásától” – zárta az ET főtitkárának írt levelét Orbán Viktor.

A bizalom hiánya | Magyar Hang

A koronavírus-járvány okozta különleges helyzetben hozott tagállami intézkedéseknek meg kell felelniük mind az adott ország alkotmányának, mind pedig a nemzetközi normáknak, és tiszteletben kell tartaniuk a demokratikus alapelveket – írta a strasbourgi székhelyű Európa Tanács főtitkára Orbán Viktor miniszterelnöknek írt levelében kedden. Buric azt írta, nagy figyelmet fordít a rendkívüli helyzet magyarországi alakulására.

Kiemelte, egy pontosan meg nem határozott és ellenőrzések nélküli vészhelyzet nem garantálja a demokrácia alapelveinek tiszteletben tartását, és azt, hogy az alapvető emberi jogokat korlátozó sürgősségi intézkedések szigorúan arányosak legyenek a leküzdeni kívánt fenyegetéssel.

Európai aggodalom a magyar kormány „túlhatalma" miatt | Magyar Hang

Arra emlékeztetett, hogy a nemzeti parlamentekben, a médiában és az internetes felületeken folytatott demokratikus vita, valamint a hivatalos információkhoz és dokumentumokhoz való hozzáférés biztosítása minden szabad és demokratikus rendszer alapvető eleme. Válsághelyzetben különösen fontos a társadalom hitének és bizalmának fenntartása – mondta.

Buric leszögezte: a koronavírus-járvány megfékezése iránti elkötelezettség jegyében hozott tagállami intézkedéseknek tiszteletben kell tartaniuk az Európa Tanács alapvető értékeit: a demokráciát, a jogállamiságot és az emberi jogokat. Az Európa Tanács továbbra is készen áll arra, hogy segítse a tagállamok erre irányuló törekvésit, többek között azáltal, hogy minden szükséges ismeretet és segítséget rendelkezésükre bocsát. „Arra szólítom fel a magyar hatóságokat, hogy ragadják meg ezt a lehetőséget” – fogalmazott Marija Pejcinovic Buric.

Brüsszel sem támogatja az Orbán-kormány időkorlát nélküli felhatalmazását | Magyar Hang

Mint arról a Magyar Hang beszámolt, az Európai Bizottság szokásos szerdai ülésén is napirendjére tűzte a kérdést, és – konkrét tagállam nevének említése nélkül – úgy foglaltak állást, hogy minden, a válsággal kapcsolatos rendkívüli intézkedésnek szigorúan arányosnak és időben korlátozottnak kell lennie, valamint ezen döntéseknek összhangban kell lenniük a nemzetközi és az európai joggal, különös tekintettel az emberi jogokra.