Lélegeztetőgép-gate: megszólalt az SZTE. Frissítés: Gulyás vádaskodik, de nem cáfol

Lélegeztetőgép-gate: megszólalt az SZTE. Frissítés: Gulyás vádaskodik, de nem cáfol

A Szegedi Tudományegyetem Rektori Hivatalának épülete (Fotó: Bodacz Péter/Magyar Hang)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Bő egy héttel az után, hogy megírtuk, lélegeztetőgépek helyett otthoni és klinikai (nem intenzív) használatra tervezett légzést segítő berendezéseket kapott több járványkórház intenzív osztálya, a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) is megszólalt. Az intézményhez – és az ország más orvosi egyetemeihez – május 12-én juttattuk el az üggyel kapcsolatos kérdéseinket, azt szerettük volna megtudni, hány ilyen gépet (ResMed Lumis 150) kapott az intézmény, illetve okoz-e bármilyen nehézséget az ellátásában, hogy a leszállított berendezések nem alkalmasak intenzív terápiás kezelésre, ahogy ezt a berendezés leírása, a lapunkhoz eljutott orvosi szakvélemény, és később Lovas András aneszteziológus, intenzív terápiás szakorvos szakvéleménye is megerősíti.

Választ az SZTE-től nem kaptunk, mint ahogy az operatív törzset, a Külgazdasági és Külügyminisztériumot, az Emberi Erőforrások Minisztériumát is hiába kérdeztük.

Ám a patinás intézmény ha lapunkkal nem is áll szóba, néhány nappal ezelőtt közleményt juttatott el a Szeged365.hu portálnak. A tájékoztató pár kérdést tisztáz ugyan, ám az eddig felmerülő szakmai aggályokkal kapcsolatban érdemi választ ugyanúgy nem ad, mint ahogy az eddigi kormányzati megnyilvánulások sem. (A kormány részéről eddig Menczer Tamás külügyi államtitkár, Gulyás Gergely kancelláriaminiszter és Szijjártó Péter külügyminiszter szólalt meg, ezekről ITT, ITT és ITT olvashat.)

A híroldal - amelynek cikke alapján az SZTE nem sajtómegkeresésre, hanem a Szegeden praktizáló Lovas András szakvéleményére reagált - az alábbiakat közölte:

"A négy hazai orvosképző egyetem által az ITM támogatásával megvalósított eszközbeszerzés maradéktalanul megfelel az Egészségügyi Világszervezet (WHO) megújult ajánlásának, amely a koronavírusos betegek esetében inkább a non-invazív ellátást javasolja. Az ehhez szükséges készülékek abban segítik a szakembereket, hogy minél inkább elodázzák, lehetőség szerint teljesen megelőzzék az invazív lélegeztetést. A non-invazív eszközök a lélegeztető gépről lekerült betegek utógondozásában is hasznosulnak. Az egyetemek a 56 non-invazív eszköz mellett közel háromszor annyi, 140 invazív lélegeztetőgépet is kaptak a legsúlyosabb állapotú fertőzöttek kezeléséhez."

Múlt hét kedden megjelent cikkünkben azt írtuk, a szóban forgó ResMed Lumis 150 típusú készülék a gyártó leírása és az orvosi szakvélemény szerint is csak stabil állapotú, fertőzéses betegségben nem szenvedő páciensek légzésének megkönnyítésére szolgál otthoni, vagy kórházi (nem intenzív) körülmények között, a gép rögzített nyomáson (CPAP), vagy két nyomásérték között váltakozva biztosítja az oxigént. A lapunk által megismert szakvélemény alapján arról is beszámoltunk, hogy az intenzív osztályon való használatot egyebek között az teszi csaknem lehetetlenné, hogy a légzőszár alkatrészeit kialakításuk miatt nem lehet a szükséges mértékben sterilizálni, így azokat nem éppen költséghatékony módon minden alkalommal cserélni kellene. Cikkünkben kitértünk arra is, hogy a szóban forgó készüléknek nincs hivatalos magyarországi forgalmazója, márkaképviselete (legalábbis sem mi, sem pedig a lapunkat hazugsággal vádoló kormánypárti médiumok nem bukkantak nyomukra immár másfél hete, mint ahogy az orvosi szakvélemények is hiányolják), ami felveti azt a kérdést, hogy miként oldható meg a berendezések rendszeres szervizelése, karbantartása, alkatrész-utánpótlása.

A felvetések és aggályok jogosságát lényegében mindenben megerősítette Lovas András az 1001 orvos hálapénz nélkül nevű orvoscsoport Facebook-oldalán múlt pénteken közzétett szakvéleménye, amelyben az aneszteziológus hangsúlyozza azt is:

A beszerzők minden jóakarata ellenére a ResMed Lumis 150 lélegeztetőgép SARS-CoV-2 vírusfertőzöttek intenzív osztályos, non-invazív lélegeztetésére nem alkalmas.

Az SZTE közleménye ezen állítások közöl tehát semmit nem cáfolt, illetve a kérdéseket sem válaszolta meg. Felmerül továbbá az a kérdés, hogy a beszerzett eszközöket intenzív terápiás kezelés során, fertőző tüdőgyulladásos betegek kezelésére használják-e, szemben a gyártó ajánlásával és az orvosi szakvéleménnyel, vagy más klinikai osztályon.

Frissítés:

Gulyás Gergely a május 21-i kormányinfón némi személyeskedéssel fűszerezve lényegében megismételte az SZTE közleményét – hivatkozás nélkül. Mint kifejtette, a Semmelweis Egyetem négy orvosi egyetem bevonásával igényfelmérést végzett, ezek alapján vásárolt az állam 56 non-invazív és 140 invazív lélegeztetésre alkalmas berendezést. A kancelláriaminiszter a Magyar Hang cikkére (és vélhetően Lovas András szakvéleményére) utalva megjegyezte: a WHO ajánlásában – amelyet „bizonyára nem olvasott a cikk írója” – is a non-invazív lélegeztetés előnyben részesítése szerepel, a megjelent híreket pedig súlyosan félrevezetőnek, valótlannak nevezte.

Gulyás Gergely olyan állítást tulajdonított nekünk, amelyet nem fogalmaztunk meg. Ugyanis egyetlen, a témával foglalkozó cikkünkben sem kérdőjeleztük meg a non-invazív lélegeztetés hasznát, az orvosi szakvélemény is csak arra hívta fel a figyelmet, hogy az olaszországi tapasztalatok alapján elsősorban invazív (tubuson keresztüli) lélegeztetésre lehet szükség súlyos koronavírusos betegek kezelése során. A gyártó leírása és az orvosi szakvélemény alapján arról írtunk, hogy a szóban forgó ResMed Lumis 150-ek nem alkalmasak intenzív terápiás kezelésre, illetve fertőző tüdőgyulladásos betegek gyógyítására. A kancelláriaminiszter – ahogy az SZTE sem – ezen megállapításokat érdemben nem cáfolta.

Lapunk egyébiránt másodjára tette fel lényegében ugyanazokat a kérdéseket Gulyás Gergelynek, miután a múlt heti kormányinfón sok érdemi választ nem kaptunk. A kancelláriaminiszter akkor nem tett kísérletet arra, hogy hiteltelenítse lapunkat, nem is fake news-ozott. Mindössze annyit közölt, hogy invazív és non-invazív gépeket egyaránt beszereznek és csak azokat könyvelik le, amelyek már valóban megérkeztek Magyarországra és le is vámolták azokat.