Lemondott Balog Zoltán

Lemondott Balog Zoltán

Balog Zoltán püspök, a Magyarországi Református Egyház zsinatának lelkészi elnöke (Fotó: MTI/Máthé Zoltán)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Lemondott Balog Zoltán református püspök a Magyarországi Református Egyház zsinati lelkészi elnökségéről – ezt ő maga jelentette be a református egyház oldalára feltöltött videóban az után, hogy rendkívüli ülés keretében újra tárgyalták a helyzetét a református egyház zuglói, Abonyi utcai épületében.

Azt mondta, hogy azért nem kér bocsánatot, hogy kegyelmet kért egy általa ártatlannak hitt embernek. Azért kér bocsánatot, hogy nem volt elég éber és körültekintő, s nem látta, „milyen veszélyek leselkednek ebben a kegyelmi ügyben országunkra, nemzetünkre, egyházunkra, köztársasági elnökünkre”. Bocsánatot kért azért is, ha a gyermekbántalmazás áldozatai azt érezhették, hogy magukra maradnak, nemcsak most, hanem annyiszor az életben. – Részévé váltam, és ezáltal ti is részévé váltatok egy boszorkányüldözésnek, aminek áldozatai vannak: az a köztársasági elnök is, akit mi nagyon szeretünk, aki egyházunk hűséges tagja, s aki annyiszor bizonyította a hitét határon innen és túl – fogalmazott, kiemelve, hogy „ne legyenek illúzióik. Szerinte ugyanis „a boszorkányüldözés, a hisztéria” akkor sem fog leállni, ha ő már nem lesz.

Törvényeik értelmében lemondása a következő zsinat döntésével válik hatályossá, addig az elnöki teendőket Pásztor Dániel, a Tiszáninneni Egyházkerület püspöke, a zsinat lelkészi alelnöke ügyvezetőként látja el.

Másodszor futottak neki

Balog Zoltán lemondása már február 13-án is vita tárgyát képezte. Ekkor hívták össze a pedofilbotrány kapcsán tartott első lelkészi zsinatot, ahol az elnöki tanács több tagja is arra kérte a református püspököt, hogy gondolja végig, közéleti szerepvállalása mennyire illeszkedik a zsinat élén betöltött elnöki pozíciójához. A több órás vita után ugyanakkor Balog meggyőzte a jelenlévő tanácstagokat, és a titkos szavazás során a szavazók 86 százaléka támogatta, hogy ő maradjon a református egyház feje. Balog minderről maga számolt be. Ugyanakkor döntése sokakban visszatetszést keltett: Fekete Károly, a Tiszántúli Református Egyházkerület püspöke, a Magyar Református Egyház Zsinata lelkészi alelnöke már másnap közleményt adott ki, arra kérve a kegyelmi botrányban főszerepet játszó Balog Zoltán püspököt, hogy fontolja meg lemondását zsinati elnöki tisztéről.

Visszás volt Balog Zoltán bocsánatkérése is a K. Endrének kiharcolt elnöki kegyelem kapcsán. Balog elismerte, hogy ő javasolt elnöki kegyelmet a bicskei gyermekotthon korábbi, pedofil igazgatóját bűnsegédként segítő K-nak. Ugyanakkor azt is hangsúlyozta, hogy az államfő kérésére bármilyen ügyben állást foglal, az kizárólag rá tartozik, „akár tévedett, akár nem”.

A döntéseket a köztársasági elnök hozza, most is így volt és vállalta a felelősséget, azt pedig tiszteletben tartja, ahogyan ezt lezárta – magyarázta Balog, ezzel lényegében Novák Katalinra hárítva a teljes felelősséget. A gesztus azért is furcsa, mert Balog Zoltán maga sem tagadta, hogy régóta jó munka-, majd személyes kapcsolatot ápolt Novák Katalinnal. A közöttük lévő harmóniát mutatja az is, hogy a köztársasági elnök kíséretében, Balog Zoltán számtalanszor elkísérte Novákot külföldi, akár tengeren túli utazásaira. Tavaly október végén–november elején például Ausztráliába és Pápua Új-Guineába utaztak együtt.

Iványi: Egy igazi férfi távozna

Balog konoksága több református lelkipásztort is felháborított, Csűrös András és Tar Zoltán például nyilvánosan vállalták, hogy az egyházkerületétől kapott keresetkiegészítésüket (mely lényegében közvetett állami támogatás) a gyermekbántalmazások elszenvedőinek ajánlják fel. Úgy tudjuk, kezdeményezésükhöz azóta többen is csatlakoztak.

Távozásra szólította fel pénteken Balogot Iványi Gábor, Magyarországi Evangélikus Testvérközösség vezető lelkésze, mondván, egy igazi férfinak vállalnia kell tettei súlyát, egy, a közösségét szerető igazi püspöknek pedig hallgatnia kell a  belső kritikákra, és meg kell óvnia egyházát a botránytól.