Lemondásra szólította fel Balog Zoltánt a református egyház második embere

Lemondásra szólította fel Balog Zoltánt a református egyház második embere

Fekete Károly, a Tiszántúli Református Egyházkerület püspöke hálaadó istentiszteletet tart az egyházkerület intézményeiben megvalósult energetikai beruházások és a megújult tornyospálcai református közösségi ház átadása kapcsán, a tornyospálcai református templomban 2024. február 1-jén (Fotó: MTI/Balázs Attila)

Fotó: Balázs Attila

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Fekete Károly, a Tiszántúli Református Egyházkerület püspöke, a Magyar Református Egyház Zsinata lelkészi alelnöke közleményt adott ki, amelyet a Telexhez is eljuttatott, arra kérve a kegyelmi botrányban főszerepet játszó Balog Zoltán püspököt, hogy fontolja meg lemondását zsinati elnöki tisztéről.

Ahogy arról lapunk is beszámolt, miután Balog Zoltán is érintett volt a Novák Katalin államfő és Varga Judit volt igazságügyi miniszter lemondásával járó, komoly botrányt kavaró kegyelmi ügyben, kedden szimpátiaszavazást tartottak Balog Zoltánról a Magyar Református Egyház Zsinati Hivatalában, ami után Balog bejelentette: 86 százalékos támogatottságot kapott a szavazáson, ezért nem távozik posztjáról.

Fekete közleményében azt írta, szerdán ismét beszélt Baloggal, amelyben ismét azt kérte tőle, mondjon le zsinati elnöki tisztéről. „Bízom abban, hogy egyházunk egységét szem előtt tartva, egyeztetve az elnökségi tanács tagjaival, ezt hajlandó lesz megtenni” – írta a Tiszántúli püspök. A Magyar Református Egyház Zsinata lelkészi alelnöke ezután mértéktartást kért Balog döntéséig, majd hozzátette, reméli, a böjti időszak elősegíti mindenkinek a „személyes és közegyházi önvizsgálatot”.

Balog Zoltán egyébként a keddi ülést követően beszélt a kegyelmi üggyel kapcsolatos érintettségéről, vagyis arról, hogy a korábbi hírek szerint ő is javasolta, hogy a bicskei pedofil iskolaigazgató bűnsegédje, K. Endre kegyelmet kapjon a köztársasági elnöktől. – Tudott, hogy elnök asszonnyal régi munka és jó emberi kapcsolatban vagyunk – mondta hozzátéve, hogy tagja a tanácsadó testületének is. Ha az elnök kérésére bármilyen ügyben állást foglal, az kizárólag rá tartozik, „akár tévedett, akár nem”. A döntéseket a köztársasági elnök hozza, most is így volt és vállalta a felelősséget, azt pedig tiszteletben tartja, ahogyan ezt lezárta.

Azt is elmondta, hogy egyetértett azzal, hogy K. Endre kegyelmet kapjon. – Tévedtem és hibáztam, akitől bocsánatot kellett kérnem, attól bocsánatot kértem – fogalmazott, hozzátéve, hogy ő döntést nem hozott, a pedofília elutasítása pedig nem képezi vita tárgyát. Mint kifejtette, nem azért kell bocsánatot kérnie, mert valakinek a kegyelmét támogatta, hanem azért, mert ez az egyházának kárt okozott. – Arról, hogy ennek milyen következménye legyen az egyházunkban, nem a média, nem az ellenzék, nem a kormány dönt, hanem kizárólag választott tisztségviselőink – szögezte le.

Az, hogy Balog Zoltán maradt a magyar református egyház élén, sok lelkész, hívő számára lelkiismereti válságot, és frusztrációkat eredményezett. A bejelentést követően sokan nehezményezik, hogy a korábban az Emberi Erőforrások Minisztériumát vezető Balog nem mondott le azt követően, hogy bevallotta, támogatta, hogy K. Endre kegyelmet kapjon.