Lengyelország nem fogja beoltottként elismerni azokat, akik uniós engedély nélküli vakcinát kaptak

Lengyelország nem fogja beoltottként elismerni azokat, akik uniós engedély nélküli vakcinát kaptak

Lengyelországba induló ukrán munkások a kijevi repülőtéren 2020. május 24-én (Fotó: Reuters/Valentyn Ogirenko)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Megváltoznak az utazási feltételek Lengyelországba: 48 órás negatív teszten kívül az Európai Unió által elismert vakcinákkal beoltottak is akadálytalanul léphetnek be az országba – írja az Átlátszó. Ez egyben azt is jelenti, hogy akik az unió által nem jóváhagyott vakcinát kaptak, azokat nem ismeri el az ország beoltottként. Ennek az lehet a következménye, aki orosz vagy kínai vakcinát kapott – és negatív tesztje sincs – annak karanténba kell vonulnia.

A lap szerint a lengyelországi rendelet azért is érdekes, mert Európában elsőként kimondja, hogy csak az EU által igazolt vakcinákat ismerik el hivatalosan. 

A szigorításokról az MTI is beszámolt. Mint írták, a cseh-lengyel, illetve a cseh-szlovák határ átlépését szombattól kötelezően tíznapos karantén követi, ez alól csak a negatív (antigén vagy PCR) vírusteszt vagy az Európai Gyógyszerügynökség által engedélyezett vakcinák mindkét dózisával történt beoltásról szóló igazolás mentesít.

A közel 38 millió lakosú Lengyelországban szerdai adatok szerint 12 146 új fertőzöttet regisztráltak egy nap alatt. Múlt szerdán 8700 új fertőzöttet mutattak ki. Kifejezetten a Covid-19 miatt 67, a Covid-19 és más betegségek együttes megléte miatt pedig 305 ember hunyt el. A halálos áldozatok száma 93-mal több, mint egy héttel ezelőtt. A lengyel kormányfői hivatal szerdán a Twitteren közölte: a Varmia-Mazúriai vajdaság kivételével március 14-ig országszerte meghosszabbítják a jelenlegi járványügyi korlátozásokat.