Lezárják a fonyódligeti gyerektábor vízparti területét

Lezárják a fonyódligeti gyerektábor vízparti területét

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Lezárja a Fonyódligeti Erzsébet-tábor előtti vízparti területet az Erzsébet a Kárpát-medencei Gyermekekért Alapítvány – tudta meg a 24.hu.

A végeláthatatlan balatoni partszakasszal, gyönyörű északi parti panorámával rendelkező táborhely másfél kilométer hosszan nyúlik el a Balaton mellett – írta a portál az Erzsébet-tábor honlapja alapján. A közös használatnak viszont az idei évben vége lesz. A tábor tulajdonosa, az Erzsébet a Kárpát-medencei Gyermekekért Alapítvány a 24.hu-val közölte, hogy a tábor mellett közvetlenül elterülő partszakasz 2024-től a tábor területéhez tartozik, azt kizárólagosan a táborozók használhatják, ami tovább növeli a gyermekek táborozásának biztonságát. 

„A terület jelenleg önkormányzati tulajdon, nem tudunk annak tervezett lezárásáról” – állította Erdei Barnabás fonyódi alpolgármester a 24.hu megkeresésére. A portál hozzátette, hogy a terület a tulajdoni lap szerint jelenleg valóban az önkormányzaté, de a fideszes vezetésű város elcseréli a vízparti területet az állammal. Az alpolgármester úgy fogalmazott, hogy „a törvény ereje megadja a lehetőséget az ingatlan cseréjére, de ez még nem történt meg. Az ingatlan kezelője jelenleg az alapítvány”. A Magyar Közlöny 2023. december 20-i számában jelent meg az egyes gazdasági és vagyongazdálkodási tárgyú törvények módosítása, melyben egyértelműbben fogalmaznak: „Az állam tulajdonában levő Fonyód belterület 10232/4 helyrajzi számú, kivett közpark megnevezésű ingatlant (…) a jövő nemzedékének védelme érdekében, gyermek- és ifjúsági programokban való részvétellel, gyermek- és ifjúsági táborok szervezésével összefüggő feladatok, valamint az ezekhez kapcsolódó szervezési, lebonyolítási, oktatási és képzésszervezési teendők ellátásának elősegítése érdekében ingyenesen az Erzsébet a Kárpát-medencei Gyermekekért Alapítvány tulajdonába kell adni”.

2019-ben egyébként a fonyódligeti Erzsébet-tábor szomszédságában elterülő vízparti területekből néhányat már megszerzett az alapítvány. Az akkori törvénymódosításban viszont még az szerepelt, az alapítványnak vállalnia kell, hogy nem akadályozza az önkormányzat tulajdonában álló, most lezárásra váró terület, azaz a „közpark-szabadstrand (…) megközelítését és rendeltetésszerű használatát” – írta a 24.hu. A Fonyódligeti Erzsébet-tábor felújítását néhány évvel ezelőtt a Mészáros Lőrinc és családtagjai tulajdonában Fejér-B.Á.L. végezhette el nettó 4 milliárd 481 millió forintért.