Lovasi András úgy mentené meg a zeneipart, hogy közben a járvány elleni védekezésben is segít

Lovasi András úgy mentené meg a zeneipart, hogy közben a járvány elleni védekezésben is segít

Fotó: Farkas Norbert/Magyar Hang

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Magyarországon láthatóan nincs járvány, járványveszély van. Nem igazán értem, miért nem jutott senki eszébe, hogy a fesztiválok betiltása helyett, az állami szervek és a fesztiválok nagyszerűen együtt tudnának működni a megelőzésben, illetve a szűrésben – fogalmaz Facebook-posztjában Lovasi András.

A Kispál és a Borz, illetve a Kiscsillag zenésze szerint a jelenlegi problémát nagyon egyszerűen meg lehetne oldani. – Amikor a fesztiválok közönsége a jegyvásárlás okán regisztrál, jól nyomon követhető, tehát semmi mást nem kellene csinálni, mint a koncertlátogatókat a belépésük előtt le kellene tesztelni, akár mindkét ismert módszerrel – írta Lovasi András.

A zenész kifejtette, aki a gyorsteszten pozitív eredményt produkál, „az nyilván nem mehetne be a rendezvényre, akit a biztosabb, de lassabb teszt szűr ki, azt is viszonylag gyorsan ki lehetne emelni a tömegből, ezzel egyrészt lenne egy csomó adat a népesség ezen részének átfertőzöttségéről, másrészt minimalizálni lehetne a szuperfertőzők megjelenését ezeken a rendezvényeken, harmadrészt még mindig olcsóbb lenne, mint az iparág totális csődje vagy egy esetleges több milliárdos mentőcsomag, amiről a háttéregyeztetésekben mostanában szó van”.

Hozzátette, azt gondolja, mindebből azért nem lett semmi, „mert bár logikus, de dolgozni kéne, kellett volna a nemzetmentő szónoklatok helyett”. – Együttműködést kívánna, az meg milyen már, hogy nem az operatív törzsnél van a bölcsek köve, hanem egy csomó adat „nyilvánosabb” lenne, ha akarnák, ha nem. Úgyhogy várjuk az orákulum kinyilatkoztatását – fogalmazott Lovasi.

Javaslata kétségkívül jól hangzik, több probléma is felmerül azonban a tesztelés ezen formájával kapcsolatban. Először is, bármilyen gyors is az a gyorsteszt, nem lehetne a belépés előtt, mint egy egyszerű lázmérést elvégezni egy többezres tömeg esetében. Megoldást jelenthet, ha az esemény előtti napokban keresnék fel a szűrőállomásokat, ehhez azonban arra lenne szükség, hogy mindenki önkéntesen elzarándokoljon a tesztelésre, ami azonban az ország átfertőzöttségét vizsgáló szűrés eredményeit látva – a közel 18 ezerből 10,5 ezren vettek részt a felmérésben – valószínűtlennek tűnik.

Nem feltétlenül érthető, hogy mit ért „gyorsabb”, illetve „lassabb de biztosabb” alatt a zenész. Elképzelhető, hogy a PCR-tesztre, valamint a szerológiai vizsgálatra gondolt Lovasi, azok azonban eltérő módszerrel más-más dolgot vizsgálnak. Előbbi molekuláris diagnosztikai vizsgálat, és azt jelzi, hogy a vírus jelen van-e a szervezetben, míg utóbbi a vírus ellen termelődött antitesteket mutatja ki, vagyis azt jelzi, hogy a páciens átesett-e már a fertőzésen.

Az sem egyértelmű, hogy egyetlen negatív teszt mennyire jelent biztonságot, hiszen többször is bebizonyosodott már, hogy a vizsgálatok eredménye nem mindig tökéletesen megbízható. Nem véletlenül végeznek legtöbbször legalább két tesztet a a fertőzés igazolására.

A problémák ellenére a poszt abból a szempontból mégis releváns, hogy megoldási javaslatot vet fel a jelenlegi, nem túl biztató helyzetben. Mint ismert, a kormány augusztus 15-ig korlátozza a nagy, vagyis 500 fő feletti kulturális rendezvényeket. Az élőzenei szektor – zenészek, koncertszervezők, háttéremberek – abban bízott, hogy a hónap közepétől enyhítenek a korlátozásokon. Palkovics László innovációs és technológiai miniszter a várakozások ellenére azonban egy interjúban arról beszélt, nem valószínű, hogy feloldják a tilalmat. Később Gulyás Gergely, Miniszterelnökséget vezető miniszter a Kormányinfón erősítette meg a kormány terveit, amelyek szerint – amellett, hogy elmarad a tűzijáték – az 500 főnél nagyobb rendezvényeket nem fogják engedélyezni.

Július 29-én, szerdán döntenek az ügyben, amennyiben azonban marad a korlátozás, az kilátástalan helyzetbe sodorhatja az élőzenei szektort. Ráadásul mivel a fesztiválok, és a rendezvényhelyszínek augusztus második felére és szeptemberre tolták a zenei eseményeket, a tiltás miatt hamar csődközeli helyzetben találhatják magukat.

A kormány megoldási javaslattal egyelőre nem állt elő, segítő kezet sem nyújtott, Gulyás Gergely mindössze annyit jelzett, hogy a kormány nyitott arra, hogy segítse a nehéz helyzetbe került szektort, a teljes veszteségüket azonban nem tudják átvállalni. Nem segített a helyzeten, hogy a Miniszterelnökséget vezető miniszter arról beszélt, focimeccset azért lehet nézők előtt megrendezni, mert ott a koncertekkel ellentétben a közönség nem iszik alkoholt, így be tudják tartani a járványügyi szabályokat. A nyilvánvaló képtelenség miatt számos zenész háborodott fel, kettős mércét emlegetve.