Ma este kiderül, kit hová vettek föl

Ma este kiderül, kit hová vettek föl

A Pont Ott Parti 2023-ban a fővárosi Budapest Parkban (Fotó: MTI/Máthé Zoltán)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Ma este a jelentkezők SMS-ben kapnak értesítést arról, hogy melyik felsőoktatási intézménybe vették fel őket. Az idei felvételi eljárás során közel 121 ezren jelentkeztek valamelyik magyar egyetem képzésére – a legtöbben idén is gazdálkodási és menedzsment alapszakra. A felvi.hu tájékoztatása szerint erre a képzésre nappali tagozatos, állami ösztöndíjas formában 4064 jelentkező adta le a jelentkezését a listája első helyén magyar vagy angol nyelven. A második legnépszerűbb állami ösztöndíjas nappali tagozatos képzés az elsőhelyes jelentkezők száma alapján a pszichológia 2758 elsőhelyes jelentkezővel, a harmadik pedig az osztatlan jogász, 2409 elsőhelyes jelentkezővel.

Azt, hogy egy szakra összesen hányan jelentkeztek, az Oktatási Hivatal idén nem hozta nyilvánosságra. Egy jelentkező pedig akár több jelentkezést is leadhat ugyanarra a képzésre, de például más egyetemen, akár esetleg más finanszírozási formában. A lista egyébként, hívja fel rá a figyelmet a felvi.hu némileg másképp alakul, ha nem csupán a nappali tagozatos és állami ösztöndíjas képzésre jelentkezők számát veszik figyelembe, hanem azokét is, akik levelező tanrendű vagy önköltséges képzést jelöltek meg a felvételi listájuk első helyén. Ebben az esetben a gazdálkodási és menedzsment alapszakot a pszichológia, a jogász, az ápolás és betegellátás, majd a kereskedelem és marketing, a mérnökinformatikus, óvodapedagógus, gyógypedagógus, gépészmérnök és általános orvos követi.

Az állami ösztöndíjas képzéssel bizonyos kötelezettségek is járnak – ezeket a hallgatói szerződés rögzíti. Így az adott képzésen legfeljebb a képzési és kimeneti követelményekben meghatározott képzési idő másfélszeresén belül oklevelet kell szerezni, továbbá az oklevél megszerzését követő húsz éven belül a magyar állami ösztöndíjjal folytatott tanulmányok idejével megegyező időtartamban hazai munkaviszonyt kell fenntartani – ezt hivatalos nyelven húsz éven belüli hazai munkaviszony-fenntartási kötelezettségnek nevezik, nem hivatalosan röghözkötésnek. Ha a hallgató az oklevélszerzési kötelezettségét sérti meg, köteles a tanulmányi idejével megegyező időtartamban hazai munkaviszonyt fenntartani a képzése megszűnésének napjától számítva a magyar állami ösztöndíjjal folytatott tanulmányi idővel megegyező időtartamot követő két éven belül. Amennyiben pedig a hazai munkaviszony-fenntartási kötelezettségeteknek nem teszt eleget, akkor a 20 év leteltét követően köteles lesz visszafizetni az igénybe vett magyar állami ösztöndíjnak – évente a Központi Statisztikai Hivatal által megállapított éves átlagos fogyasztóiár-növekedés mértékével növelt – összegét.

A nagyjából százhúszezer jelentkezőt áttörésként értékeli a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) felsőoktatásért, szak- és felnőttképzésért, fiatalokért felelős államtitkára. Varga-Bajusz Veronika a közmédiának elmondta azt is, hogy a felsőoktatási rendszer megújítása, rugalmasabbá tétele két évvel ezelőtt kezdődött, amihez most új változtatások járultak; bevezették az intézményi többletpontokat, az ötödik érettségi tárgyat pedig az egyetemek határozhatták meg. „Ez újfajta személyre szabottságot mutat az egyetemek és a leendő hallgatók között” – hangsúlyozta, hozzátéve, hogy a szokásos módon idén is a gazdaságtudományi képzések vitték a prímet, és, örvendetes módon, második helyre befutottak a pedagógus szakok, a dobogó harmadik helyén a műszaki tudományok állnak.

A területi elosztást tekintve a vidéki egyetemek kedveltsége elérte a fővárosiakét; minden második jelentkező az előbbiek közül választott. Ezt a tendenciát is erősítve idén, most először nem Budapesten, hanem Debrecenben lesz a központi Pont Ott Parti, ami egy napra esik a Campus Fesztivál nyitó- és az Európai Egyetemi Játékok zárórendezvényével.

A 2024-es felvételi tíz legnépszerűbb állami ösztöndíjas, nappali tagozatos képzését, zárójelben az elsőhelyes jelentkezők és az összes jelentkezések számával:
1. gazdálkodási és menedzsment (elsőhelyes jelentkezők: 4064, összes jelentkezés: 16 638)
2. pszichológia (elsőhelyes jelentkezők: 2758, összes jelentkezés: 5485
3. jogász (elsőhelyes jelentkezők: 2409, összes jelentkezés: 6235)
4. kereskedelem és marketing (elsőhelyes jelentkezők: 2380, összes jelentkezés: 9296)
5. mérnökinformatikus (elsőhelyes jelentkezők: 2231, összes jelentkezés: 7187)
6. nemzetközi gazdálkodás (elsőhelye jelentkezők: 1899, összes jelentkezés: 7132)
7. ápolás- és betegellátás (elsőhelyes jelentkezők: 1829, összes jelentkezés: 6480)
8. programtervező informatikus (elsőhelyes jelentkezők: 1756, összes jelentkezés: 4324)
9. kommunikáció- és médiatudomány (elsőhelyes jelentkezők: 1515, összes jelentkezés: 6281)
10. osztatlan tanárképzés (elsőhelyes jelentkezők: 1473, összes jelentkezés: 5128)