Mága Zoltán és az Edda után Havasi Balázst is megtalálja a közpénz

Mága Zoltán és az Edda után Havasi Balázst is megtalálja a közpénz

Havasi Balázs zongoraművész, zeneszerző a berlini Mercedes Benz Arénában tartott sajtótájékoztatón 2017. május 16-án. Havasi november 25-én ad koncertet a német fővárosban. (Fotó: MTI/EPA/Clemens Bilan)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Összesen 450 millió forintot kapott Havasi Balázs zongorista cége a külügytől – a tárca 2015 és 2019 közötti szerződései a kormany.hu-ra kerültek fel, ott vette észre a 444.hu. Egymilliárd forint alatti tételekről van szó, de azokból elég sokról.

A Symphonic Concert Management Kft. – amely Havasi Balázs cége – 2016 és 2018 között évi 150 millió forintot kapott. A külügy itt egy kormányhatározatra hivatkozott, amely „Budapest külföldi népszerűsítését elősegítő művészeti produkciók megrendezéséről és finanszírozásának támogatásáról” szól. A szerződés leírásában annyi szerepel, hogy „Havasi Landmark World Tour – A magyar kultúra estje a modernitás és az innováció jegyében”. 2018-ból három koncertet említenek meg: Miami, Ljubljana és Gdańsk.

Kanada, közpénz, Edda | Magyar Hang

A portál megjegyzi, több esetben van rá példa, hogy a külügy támogatja magyar művészek külföldi fellépéseit, mint a Magyar Állami Népi Együttes, Budapest Jazz Orchestra vagy a Győri Filharmonikus Zenekar előadásait, de jóval kisebb összeggel, mint Havasi turnéját. A győri filharmonikusok például 45 milliót kaptak japán és dél-koreai útjukra.

További érdekesség, hogy 2018-ban a külügy négy szerződést is kötött a Truck Race Promotion Rendezvényszervező Kft.-vel, aminek az operációs igazgatója Szijjártó Sarolta, Szijjártó Péter testvére. A megbízás egy V4-es logisztikai konferenciáról és fórumról szólt, amit a Hungaroringen szerveztek meg. Mindenestül 116 milliót fizetett ki a minisztérium a cégnek.

A Szakács, az Orbán, a Mága Zoltán és az ő kultúrájuk | Magyar Hang

Néhány izgalmas szerződés még: Szijjártó fotózására 9 millió ment el tavaly, hatmillióért vettek a Kerényi Imre által szerkesztett Nemzeti Könyvtár sorozatból, ami minden állami hivatal könyvespolcának kötelező kelléke. Kiderült az is, hogy van olyan kormánybiztos, akinek a feladatai ellátásához szükség van egy Skoda Super B-re (13 millióért). Zoób Kati cégétől pedig 10 millióért vettek ajándéknak szánt nyakkendőket és sálakat.

Összességében a legnagyobb tételek a szerződésekben azok a hazai rendezvények, amiket a külügy finanszíroz. Ilyen volt a 2016 és 2019-es Víz Világtalálkozó vagy az ITU Telecom World konferencia.