Magyar Péter: A fideszes haverok jártak jól a Dél-budai Centrumkórház terveivel is

Magyar Péter: A fideszes haverok jártak jól a Dél-budai Centrumkórház terveivel is

Magyar Péter és Kulja András (Forrás: Facebook/Magyar Péter)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Miközben Takács Péter egészségügyi államtitkár húsz fokról és fejlődésről magyarázott a HírTv-n, a Szent Imre Kórházban 36-37 fok volt – erről írt vasárnap délelőtti Facebook-posztjában Magyar Péter. A Tisza Párt elnöke szerint az intézményben találkozott propaganda és valóság: az ápolási osztályon az államtitkárt hallgató idős betegek vizes borogatással igyekeztek túlélni. Pedig a Szent Imre Kórház még az átlagnál jobb állapotban van, az ápolóhiány mégis súlyos gondokat okoz, több osztály felét le is zárták, üresen állnak a kórtermek. Magyar idézte a pénteki hírt, hogy a belgyógyászati osztály ugyanezen okokból nem fogad betegeket. WC-papírt itt sem találtak, fertőtlenítőszert viszont néhány mellékhelyiséget leszámítva igen: „köszönjük az egészségügyi dolgozók hősies munkáját!”

Magyar a közzétett videóban kifejtette azt is, hogy a Szent Imre Kórházban ahol van klímaberendezés, és ki tudták cserélni 2021 környékén a klímaberendezéseket, ott egészen elviselhető a hőmérséklet. A kórtermeknek jelenleg nagyjából hetven százaléka van klimatizálva. Kulja András tiszás EP-képviselő hozzátette azt is, hogy a többi budapesti kórházhoz képest a Szent Imre kivételezett helyzetben van, és azokban a részlegekben, amelyekben működött a klíma, nem volt többlethalálozás a hőség alatt.

A Tisza Párt vezetője kitért egy másik soha meg nem valósult egészségügyi projektre, a Dél-budai Centrumkórházra, amelynek építését 2016-ban ígérte meg a kormány. Bár 1,2 millió ember ellátásáért felelt volna az intézmény, de a kórházból mégsem lett semmi. A tervezésre viszont elköltöttek 14 milliárd forintot, benne telekvásárlással és a „haverok pénzelésével”. Magyar megemlítette, többek közt Kocsis Máté felesége is jól járt így, de a megafonos Kovács István felé is áramlottak a tízmilliók. A Dél-budai Centrumkórház projektcégének megszűnését tavaly októberben jelentette be Gulyás Gergely.

„Ha duplaennyi pénzért elmehet egy klimatizált Lidlbe dolgozni, akkor valószínűleg az emberek többsége azt választja. Csak azok maradnak itt, akiknek ez az álmuk gyerekkoruk óta, és ez a hobbijuk is, hogy embereket segítsenek ilyen nehéz körülmények között, úgyhogy hála nekik és köszönet” – zárta videóját Magyar Péter.

Mindeközben egy Facebook-videóban Vitályos Eszter parlamenti államtitkár is az egészségüggyel foglalkozott, leginkább viszont a Gyurcsány-kormányt emlegette, mintha Magyar Péternek ahhoz bármi köze is lett volna. (Ehhez képest Magyar nemhogy a Gyurcsány-kormány idején, de később is fideszes körökben mozgott.) Vitályos kijelentette, szerinte a Gyurcsány-kormány volt az, ami 600 milliót vont ki az egészségügyből, elbocsátott hatezer egészségügyi dolgozót, vizitdíjat és kórházi napidíjat fizettetett. Szerinte a Fidesz két és félszer többet költ az egészségügyre, mint a Gyurcsány-kormány 2010-ben. (Vitályos szavaival szemben 2010-ben már Gyurcsány-kormány sem volt, akkor Bajnai Gordon állt a kormány élén.) Az államtitkár szerint 91 kórházat és 54 rendelőintézetet újítottak fel, valamint 41 új mentőállomás épült.