Már nincs védőháló azoknak, akik a járvány miatt veszthetik el lakásukat

Már nincs védőháló azoknak, akik a járvány miatt veszthetik el lakásukat

Fotó: Unsplash/Norbert Levajcsics

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Hárommilliárd forint bevételre számít a kormány a bukott devizahitelesek lakásainak kiárusításából az idén. További 500 milliót pedig a megmaradt bérlőktől lakbér címén remél – derül ki egy, a Parlament honlapján elérhető, a költségvetéshez még tavaly készült dokumentumból, amelyet a Népszava szúrt ki.

A lap szerint ezt csupán a kezdet, hiszen a tavaly bezárt Nemzeti Eszközkezelő Zrt. több mint 30 ezer ingatlant vásárolt fel 2012-től a megugrott hiteltörlesztésüket fizetni nem tudó tulajdonosoktól. Ezek könyv szerinti értéke csaknem 140 milliárd forintra rúgott.

Mint emlékeztet, a Nemzeti Eszközkezelő Program keretében a résztvevők visszavásárolhatták a lakásukat, méghozzá alacsony áron, és további kedvezmény is járt az egyösszegű vásárlásért. Budapesten átlag 6,2 millió forintot, az agglomerációban kicsit több mint 7,5 milliót fizettek a lakásokért, a községekben pedig elég volt 2,5 millió az újbóli tulajdonossá váláshoz. Már akinek sikerült, mert a bérlők egy része inkább tartozást halmozott fel, a záró beszámoló szerint a 270 napon túli tartozások összege 789 millió forint volt.

Végül az egykori adósok mintegy kilencven százaléka, több mint 27 ezer család döntött a visszavásárlásról. Közülük 5630 bérlő egy összegben fizetett az ingatlanért. A program végére jószerivel csak a hátralékosok sokasága, 4600 bérlő maradt. A nemzeti eszközkezelőt pedig tavaly októberben bezárták, amivel a lap szerint azt üzente a kormány, hogy többé nem akar foglalkozni a járványt követő gazdasági-társadalmi válságban adósságcsapdába kerülőkkel.

Ez a döntés már akkoriban is megdöbbentette a lakhatási szegénységgel foglalkozó szakembereket, hiszen a több mint 30 ezer ingatlan kiváló alap lehetett volna egy új bérlakásrendszerhez, amelyről folyt is konzultáció.

Szakértők figyelmeztetnek, hogy a járvány miatt újabb családok pénzügyi helyzete romolhat meg, miközben a 2021 júniusáig meghosszabbított hiteltörlesztési moratórium legfeljebb rövid távon kezeli a problémát, utána valósággá válnak az addig elfedett törlesztési nehézségek, és megint sokan elveszthetik a lakásukat.