Már több mint kétezer pedagógus adta be a felmondását a státusztörvény miatt

Már több mint kétezer pedagógus adta be a felmondását a státusztörvény miatt

Pintér Sándort bírálták az oktatás állapota és a státusztörvény miatt dühös tüntetők (Fotó: R. Kiss Kornélia / Magyar Hang)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A Belügyminisztériumnak a pedagógusok korábbi évektől eltérő munkaerőpiaci mozgásáról nincs ismerete – közölte a Népszava megkeresésére a tárca, miután a lap arról érdeklődött, hogy a legutóbbi oktatásügyi tiltakozások célkeresztjébe került státusztörvény parlamenti benyújtása, vagyis június eleje óta mennyi pedagógus adta be felmondását és szüntette meg a közalkalmazotti jogviszonyát. A lap korábban az állami iskolafenntartó Klebelsberg Központtól is szerette volna megtudni ugyanezt, de ott sem tudtak válaszolni, azt állították, hogy nem rendelkeznek ilyen adatokkal.

Amint arról lapunk is írt, a parlament július 4-én fogadta el a státusztörvényt, amellyel egyebek mellett jövő januártól megszűnik a pedagógusok közalkalmazotti státusza, növekedhet a munkaterhelésük és át is vezényelhetik őket más intézményekbe. Az aHang platform online felmérésében több mint ötezer pedagógus jelezte, hogy elhagyják a pályát a törvény bevezetése esetén. A Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) felé is több mint háromezren jelezték, hogy ilyen lépésre készülnek. Gosztonyi Gábor, a PSZ alelnöke elmondta, azt biztosan tudják, hogy több mint kétezren már be is adták felmondásukat az utóbbi hónapokban a státusztörvény miatt.

– Ez a szám várhatóan növekedni fog, sokan ugyanis kivárnak szeptemberig, hogy kaphassanak valamennyi végkielégítést – tette hozzá. A minisztérium szerint a munkáltatók tájékoztatni fogják a januárban esedékes jogviszonyváltásról a pedagógusokat, akik idén szeptember végéig nyilatkozhatnak, hogy ezt elfogadják-e. Gosztonyi Gábor szerint ez azzal jár majd, hogy sokan tanév közben fogják elhagyni a pályát, és kétséges, hogy őket hogyan pótolják. Úgy látja, a kormány a nyugdíjas tanárok visszahívásával igyekszik majd „elkenni” a munkaerőhiányt, a törvényben ezért is tették lehetővé a nyugdíjasok korlátlan visszafoglalkoztatását.