Marad az 5 százalékos lakásáfa 2023-ig

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A kormány javaslata alapján 2023. december 31-ig továbbra is a kedvezményes, 5 százalékos áfakulcs alkalmazható azon új lakóingatlanok értékesítésekor, amelyek 2018. november 1-jén végleges építési engedéllyel rendelkeztek – jelentette be Varga Mihály pénzügyminiszter.

– Azok számára jelent ez jó hírt, akik már befizették lakásuk árát, de a kivitelezés megcsúszása miatt 2020 utánra tolódott ki az átadás. A mostani bejelentésig ugyanis nem lehetett tudni, hogy a kedvezményes áfa kifutását követően a vásárló vagy a beruházó fizette volna az öt százalékos kedvezményes, illetve a normál 27 százalékos áfa közötti különbözetet. Ez egyben azt is jelenti, hogy az intézkedés visszavetheti a lakásárdrágulást – mondta kérdésünkre Balogh László, az Ingatlan.com vezető elemzője.

A szakértő arra is felhívta a figyelmet, hogy a beruházók akár egymással is üzletelhetnek november előtt megszerzett építési engedéllyel rendelkező beruházások esetén, illetve hogy 2024 után ugyanaz lehet a helyzet mint a mostani bejelentés előtt, azaz akár jelentősen is visszaeshet a lakásépítés lendülete.

„Vissza az állami támogatást a lakástakarékoknak!" - Magyar Hang

A Jobbik visszaállítaná a lakástakarék-pénztárakban megspórolt összeg után járó évi harminc százalékos állami támogatást - erről beszélt lapunknak Z. Kárpát Dániel.

A rendelkezés részleteiről Varga Mihály közölte, az építőipari szakértők kérésére megfogalmazott módosító javaslatot a héten nyújtják be az Országgyűlésnek a törvényalkotási bizottságon keresztül.

A pénzügyminisztérium közleménye emlékeztet: főszabály szerint a kedvezményes adókulcs jövő év végéig hatályban van, ami azt jelenti, hogy 2019. december 31-ig minden – a törvényi feltételeknek megfelelő – új építésű lakóingatlan – 300 négyzetméternél nem nagyobb egylakásos lakóingatlan, 150 négyzetméternél nem nagyobb többlakásos lakóingatlanban kialakított lakás – értékesítése után a legalacsonyabb mértékű, 5 százalékos áfát számítják fel.

A Pénzügyminisztérium az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetségének (ÉVOSZ) és más szakmai szervezetek javaslatai alapján dolgozta ki a részletes szabályokat.

Lakástakarékok: Németh Szilárd és Hoppál Péter is medencére költi a pénzt? – Magyar Hang

A Jobbik a Nemzeti Választási bizottsághoz fordult. A momentum is hasonlóan cselekedett.

Amennyiben az Országgyűlés elfogadja, akkor 2019. december 31-ét követően azoknál az új lakóingatlanoknál alkalmazható az öt százalékos mértékű áfa, amelyek építésére 2018 november 1-jén már van végleges építési engedély, vagy – a 300 négyzetméter alatti lakóingatlanok esetében – az építését addig bejelentették. A kedvezményes adómérték ebben az esetben is csak akkor alkalmazható, ha legkésőbb 2023. december 31-én eladják az új lakást.